Изменения в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите

...
Изменения в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите
Коментари Харесай

Агенцията по вписванията ще създаде Регистър на лицата, лишени от управленски права

Изменения в Закона за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел плануват да бъде основан нов Регистър на лицата, лишени от управнически права . Промените са били оповестени за публично разискване от Министерството на правораздаването /МП/.

Регистърът ще се води от Агенцията по вписванията . Той ще сдържа електронна база данни на събитията, вписани по силата на закон, по отношение на физическите лица, лишени от права да бъдат шефове или членове на съвет на шефовете, на контролен или на директорски съвет.

С реализирането на този указател ще бъде изпълнено условие на Директива 2019/1151 година на Европейския съвет и на Парламента (Цифровата директива) за несъблюдение на което към този миг страната ни се намира в наказателна процедура.

При съществуването на тази платформа Агенцията по вписванията ще може да дава и получава посредством европейската платформа на комерсиалните регистри (BRIS), информация за лицата, лишени от права да реализират функционалността на шеф или шеф на търговски сдружения.

В регистъра ще се вписват лица:

  • оповестени в несъстоятелност;
  • които са били шефове, членове на директорски или надзорен орган на сдружение, прекъснато заради неплатежоспособност през последните 2 година, предхождащи датата на решението за оповестяване на несъстоятелността, в случай че са останали неудовлетворени кредитори;
  • на които е наложено наказване отнемане от право да упражняват комерсиална активност или друга сходна санкция;
  • които са били шефове, членове на директорски или надзорен орган на сдружение, за което е било открито с влезнало в действие наказателно разпореждане несъблюдение на отговорности по основаване и запазване на избраните му равнища от ресурси по Закона за запасите от петрол и нефтопродукти.

Регистърът няма да е обществен . Достъп до информацията в него ще имат по длъжностен път съдилищата, прокуратурата и други органи, избрани със закон. Извън това всяко лице има право да получи информация дали е вписано в регистъра. А в случай че е вписано – съдържащите се в делото му документи. Такова право имат и наследниците на тези лица.

Агенцията по вписванията ще би трябвало да обезпечи още и техническа опция за запазване в комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел в машинночетим и допускащ пълнотекстово търсене формат на подлежащите на оповестяване актове и на документите, въз основа на които са настъпили условия, подлежащи на регистриране.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР