Изменението на климата ще доведе до нарастване на международното напрежение,

...
Изменението на климата ще доведе до нарастване на международното напрежение,
Коментари Харесай

Американското разузнаване предупреждава за опасностите от климатичните промени

Изменението на климата ще докара до повишаване на интернационалното напрежение, предизвестява американската разследваща общественост. Страните ще спорят по какъв начин да реагират и резултатите ще се усетят основно в по-бедните страни, които са минимум способни да се приспособяват.

Документът от 27 страници е групова позиция на всички 18 американски разследващи организации и е оповестен към месец преди началото на срещата на върха за климата в Глазгоу. Това е първата в историята оценка на американското разузнаване за изменението на климата и въздействието му върху националната сигурност.

Докладът предизвестява и за рисковете от футуристични геоинженерни технологии, които могат да бъдат внедрени от независимо настоящи страни. Разузнавачите считат, че страните ще се опитат да защитят своите стопански системи и ще търсят преимущество в създаването на нови технологии.

Над 20 страни разчитат на изкопаемите горива за повече от 50% от общите си доходи от експорт. Затова е евентуално те да се съпротивляват на новата политика.

„ Спадът на приходите от изкопаеми горива в допълнение би напрегнал страните от Близкия изток, за които се чака да се сблъскат с по-интензивни климатични резултати ", се споделя в отчета.

Скоро, въздействието на изменението на климата ще се усети по целия свят, предизвестява документът.

По-бедните страни

Американската разследваща общественост разпознава 11 страни и два района, където силата, храната, водата и здравната сигурност са изложени на необикновен риск.

Пет от страните са в Южна и Източна Азия - Афганистан, Бирма, Индия, Пакистан и Северна Корея. Четири са в Централна Америка и Карибите - Гватемала, Хаити, Хондурас и Никарагуа. Последните две са Колумбия и Ирак.

Те са по-бедни и по-малко способни да се приспособяват, увеличавайки риска от неустойчивост и вътрешни спорове. Горещите талази и сушите могат да окажат напън върху услуги като електроснабдяването.

Централна Африка и дребните страни в Тихия океан също са изложени на риск.

Нестабилността може да се популяризира, изключително под формата на бежански потоци и да сътвори нови филантропични претенции.

Точки на възпламеняване

Арктика евентуално ще бъде една от тях, защото става по-достъпна заради топенето на ледовете. Това може да отвори нови направления за мореплаване и достъп до рибни ресурси, само че също по този начин да предивзика неправилни калкулации при навлизането на военни сили в арктическите води.

Достъпът до вода също ще се трансформира в източник на проблеми. В Близкия изток и Северна Африка към 60% от повърхностните водни запаси пресичат граници. Пакистан и Индия имат дългогодишни проблеми с водата. Междувременно басейнът на река Меконг може да аргументи проблеми сред Китай, Камбоджа и Виетнам, предизвестява отчетът.

Бъдещи технологии

Друг рисков фактор е, че дадена страна може да реши да употребява геоинженерство за противопоставяне на изменението на климата.

Това включва потребление на футуристични технологии, да вземем за пример, изпращане на отразяващи частици към горната стратосфера, които да имитират резултата на вулканично изригване или потребление на аерозоли за изстудяване на океаните.

Ако една страна работи сама обаче, тя може просто да трансферира казуса в различен район и да сътвори яд от страна на други народи, наранени от технологията или неспособни да работят сами.

Изследователи от Австралия, Китай, Индия, Русия, Обединеното кралство и Съединени американски щати, както и няколко членки на Европейски Съюз разискват въпросните технологии, само че за тях има доста малко правила и разпореждания.

Необходимо е съдействие

В отчета на разузнавачите се споделя, че има някои способи да се избегне това тъмно бъдеще. Необходими са реформаторски технологии, в това число геоинженерството, сига да бъде употребявано по допустим метод. Климатичните бедствия по принцип работят като тласък за по-голямо съдействие сред страните.

Документът е знак, че климатът става централна част от мисленето за сигурността, защото ще ускори съществуващите проблеми и ще сътвори нови.

„ Правителствата от ден на ден признават, че изменението на климата оформя пейзажа на националната сигурност както в никакъв случай до момента ", сподели Ерин Сикорски, шеф на Центъра за климат и сигурност пред Би Би Си.

По думите му климатичните съображения и конкуренцията с Китай би трябвало да бъдат обсъждани дружно, защото азиатската страна е изправена пред усложняващи се климатични опасности.

" Стратегията на националната сигурност, която не взема поради такива фактори, ще получи неточни отговори на основни въпроси по отношение на държанието на Китай ", добавя Сикорски.

Новата оценка на разузнаването дефинира сериозните проблеми, които предстоят. Истинският въпрос ще бъде какво ще създадат американските политици във връзка с предизвестията от техните шпиони.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР