Изменението на климата се отразяват на най-високия ледник на Еверест,

...
Изменението на климата се отразяват на най-високия ледник на Еверест,
Коментари Харесай

Еверест - най-високият ледник в планината се топи бързо

Изменението на климата се отразяват на най-високия хладилник на Еверест, той се топи с бързи темпове, откри ново изследване, оповестява БиБиСи.

Изследователи, ръководени от университета в Мейн, откриха, че ледникът South Col е изгубил повече от 54 метра през последните 25 години.

Ледникът, който се намира на към 7 906 м над морското ниво, изтънява 80 пъти по-бързо, в сравнение с би трябвало да се образува ледът на повърхността.

Причината за скоростта на размразяване са повишаване на температури и мощни ветрове.

Учените, водещи изследването, откриха, че от 90-те години на предишния век ледът, за който са били нужни към 2000 години да се образува, се е стопил.

Те също по този начин означиха, че дебелата снежна завивка на ледника е ерозирала, излагайки главния черен лед на слънцето и ускорявайки процеса на размразяване.

Д-р Мариуш Потоцки, един от водещите откриватели, сподели, че констатациите допускат, " че ледникът South Col може да е на път да изчезне - може към този момент да е " светиня " от по-старо, по-студено време ".

Друг създател на отчета, доктор Том Матюс, климатолог от Кингс Колидж в Лондон, означи пред БиБиСи, че не е имало нито една смяна в климата в района, която да аргументи скока в топенето. Вместо това цялостното " непрекъснато повишение на температурите в последна сметка изтласква ледника и внезапно всичко се трансформира ", сподели той.

Докато топенето на ледниците е необятно проучено, въздействието на изменението на климата върху ледниците на тази височина не е проучвано преди.

Екип от 10 учени посети ледника, където инсталираха двете най-високи станции за наблюдаване на времето в света и са извлекли проби от ледено ядро ​​с дължина 10 метра.

Ръководителят на експедицията доктор Пол Майевски коментира, че изследването " добавя разбиране за висока надморска височина, което до момента не е било налично и което води до забележителната сензитивност на земните системи даже към релативно дребни промени ".

Д-р Маевски също означи, че бързото размразяване може да има доста и разнообразни " обилни последствия от районен до световен мащаб ".

Около един милиард души зависят от хималайската планинска верига за питейна вода и в случай че други ледници в района - и по целия свят - последват Еверест, потенциалът им да обезпечават вода за пиянство и напояване може доста да спадне.

Спадът може също да представлява предизвикателство за алпинистите, защото бъдещите експедиции до планината могат да се сблъскат с по-открити скали и ледена завивка, което ще направи по-трудно изкачването.

Д-р Матюс означи, че ледникът South Col " е доста дребен в огромната скица на нещата ".

Той сподели пред БиБиСи, че сега изследователите би трябвало да проучат доколко това, което откриха, се случва по-глобално със " складовете " за лед на покрива на света ".

Миналата година екип от френски откриватели стигна до заключението, че световните ледници се топят с ускорени темпове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР