Изменението на климата и глобалната сигурност взаимно се притискат, стане

...
Изменението на климата и глобалната сигурност взаимно се притискат, стане
Коментари Харесай

Как войната в Украйна и климатът ще преосмислят ядрената енергия?

Изменението на климата и световната сигурност взаимно се притискат, стане ли дума за това по какъв начин ще наподобява бъдещето. Този спор стана изключително явен през миналата седмица – на фона на съветската инвазия в Украйна и опасенията към нуклеарната сила.

Въглищата и други изкопаеми горива задушават човечеството “, сподели в понеделник генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, откакто Междуправителствената група на Организация на обединените нации по изменението на климата разгласява последния си отчет. „ Настоящият световен енергиен микс е нарушен. “

Атомните електроцентрали генерират сила без излъчвания на въглероден диоксид, осигурявайки опция на изкопаемите горива, които затоплят атмосферата, отбелязва CNBC в собствен разбор по тематиката. Междувременно единствено преди дни съветски военни сили нападнаха Запорожката атомна електроцентрала в Украйна (най-мощната в Европа) и вследствие на това една от постройките в комплекса бе запалена. Случилото се там извади нескрито призраците от предишното около чернобилската повреда, разразила се също на територията на днешна Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски обърна внимание, че „ нито една страна в никакъв случай не е стреляла по нуклеарни блокове, с изключение на Русия “. Той съпостави протичащото се в „ нуклеарен гнет “. Русия отхвърля.

По-късно в петък Международната организация за атомна сила (МААЕ) успокои, че атомната електроцентрала продължава да работи и не е имало изпускане на радиоактивен материал. И въпреки всичко събитието провокира вълна от боязън по целия свят.

Кенет Луонго, създател на нестопанската организация Партньорство за световна сигурност, предвижда, че тематиката за нуклеарната енергетика занапред ще бъде подета в интернационален проект. Атакуването на нуклеарни реактори, за каквото се оповестява в Украйна, е нещо ново и изключително обезпокоително. В същото време нациите стартират да осъзнават, че не могат да реализират задачите си за климата единствено с възобновими източници, като вятър и слънчева сила.

В тази връзка Луонго припомня, че още на климатичната конференция COP 26 предходната година се е забелязала смяна в настроенията по отношение на нуклеарната сила.
Китай и Русия преобладават
Китай и Русия са преобладаващите политически сили в нуклеарната енергетика.

В световен мащаб има към 440 нуклеарни енергийни реактора, работещи допълнително от 30 страни, които доставят към 10% от електрическата енергия в света, сочат данните на Световната нуклеарна асоциация. В момента се строят 55 нови реактора в 19 страни, като 19 от тях са в Китай. В Съединени американски щати има единствено два в ход.

Със сигурност Китай има най-активната стратегия за ново нуклеарно строителство “, отбелязва Джон Котек от Института по нуклеарна сила.

Азиатската страна има „ най-бързо развиващия се комерсиален нуклеарен енергиен или цивилен нуклеарен енергиен бранш в света “, разяснява той. По думите му темпът на създаване е подобен с този в Съединени американски щати през 70-те или Франция през 70-те и 80-те.

Част от фокуса на Китай върху построяването на нови нуклеарни енергийни реактори е отговор на бързото повишаване на търсенето на сила от увеличаващата се междинна класа.

Руснаците пък имат това, което Котек назовава „ много постоянна стратегия “ за ново нуклеарно създаване. В момента в Русия се строят три нови нуклеарни реактора.

Междувременно Русия е най-големият експортьор на нуклеарни технологии в света. Техните водно-водни енергийни реактори (VVER) сега се построяват в доста други страни с изключение на Русия, в това число Бангладеш, Беларус, Индия, Иран, Словакия и Турция.

Докато Русия и Китай се издигнаха, Съединените щати изгубиха от силата си за създаване на стандартни нуклеарни реактори, показва Луонго. Ядрената енергетика закупи неприятна известност в Америка след нуклеарната повреда на Три Майл Айлънд през 1979 година в Пенсилвания и още повече след повредите в Чернобил в Украинския Съветски съюз през 1986 година и Фукушима в Япония през 2011 година

Но течението стартира да се обръща.

Администрацията на Джо Байдън прокара стратегия на стойност 6 милиарда $, предопределена да резервира съществуващия флот от нуклеарни реактори в Съединени американски щати. На държавно равнище сега има сред 75 и 100 законопроекта, сподели Котек. Това е неколкократно повече по отношение на десетилетие по-рано.

Въпреки че сигурно не всеки законопроект ще бъде признат, това е показателно за същинско повишаване на интереса към нуклеарната сила “, сподели Котек.

По-голямата част от възобновяването на интереса към нея се дължи на опасенията по отношение на изменението на климата. Често е наподобява най-силен в страни, където въглищните централи са пред затваряне. Котек дава образец с американската Западна Вирджиния, която през февруари анулира мораториума върху построяването на нуклеарни мощности, датиращ от 1996 година

В същото време войната сред Русия и Украйна дава на Съединените щати лостове за по-голям отпечатък на световния пазар. Въпреки че войната е трагична, това ще докара до повече благоприятни условия за американските нуклеарни компании на фона диверсификацията.

Опасната офанзива на Русия против атомната електроцентрала в Запорожието в Украйна и решението на Китай да не гласоподава в поддръжка на резолюцията на МААЕ за попречване на този тип офанзива „ ще нанесе удар върху репутацията на двете страни за нуклеарния експорт “, счита Луонго.
Съединени американски щати се концентрират върху новата нуклеарна сила
Ядрените централи са безценен и за създаване, като на доста места цената им надвишава тази на други други възможности за базова сила като природния газ. Въпреки това на хоризонта е идващото поколени нуклеарни мощности, а Съединени американски щати очевидно настъпват от ден на ден в тази посока.

Съединените щати взеха решение, че не желаят да разрешат на Русия и Китай да преобладават в идната фаза на нуклеарния пазар. И по този начин наливат милиарди долари в създаването на по този начин наречените дребни модулни реактори “, показва Луонго.

Правителството употребява Националната лаборатория в Айдахо като полигон за тестване на въпросните реактори, които в действителност не са оригиналност. Те са по-малки и усъвършенствани разновидности на технология, съществуваща от 50-те години на предишния век, която в този момент търпи подем.

Но до момента в който Съединени американски щати се настройват да бъдат конкурентоспособни софтуерно, те не са готови от позиция на политиката, отбелязва още Луонго. Конвенционалните реактори употребяват уран, обогатен до към 5%. Усъвършенстваните реактори употребяват уран, обогатен до към 19%, тъкмо под 20-процентния предел, оттатък който стандартите на МААЕ към този момент приказват за оръжеен уран.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР