Измамници източват фирмени сметки чрез фалшиви мейли от шефове или

...
Измамници източват фирмени сметки чрез фалшиви мейли от шефове или
Коментари Харесай

ГДБОП: С нови измамни схеми се точат сметки на фирми

Измамници източват фирмени сметки посредством подправени мейли от шефове или чиновници с претенции за преводи на суми или промяна на банкови сметки. За целта се вземат обществено посочени данни от профилите на фирмите, LinkedIn или Фейсбук. 

За това предизвестяват от Отдела " Кибератаки и финансови измами " към ГДБОП, представени от БНР.

" С което му са подрежда да изпрати незабавно пари по отношение на нова загадка договорка, от която компанията ще завоюва доста. Парите постъпват действително по сметката на финансово " муле ", изяснява Николай Неделчев, шеф на Сектор " Финансови измами " към Отдел " Кибератаки и финансови измами " в ГДБОП.

Друга форма на машинация също набира известност.  " Да се изпращат имейли от името на обособени чиновници, които приканват да им бъде превеждана заплатата по нова банкова сметка ", изясни още Неделчев.

Банковите сметки, които се употребяват при този тип измами, са в по този начин наречените сдружения за електронни пари.

Засегнати са даже и сдруженията с банков лиценз, които разрешават неотложен превод на финансови средства сред свои консуматори. Заради това българска компания е олекнала с над пет милиона $. Неделчев обаче твърди, че с помощта на следствието, сдружението ще си върне парите.
 Национална агенция за приходите сигнализира за машинация, целяща кражба на персонални данни и банкова информация
Национална агенция за приходите сигнализира за машинация, целяща кражба на персонални данни и банкова информация

Фалшиво известие от името на институцията се популяризира посредством SMS

Измамите с точенето на сметки на физически лица и компании в международен мащаб от години  се прави от лица, които най-често се намират в Нигерия или в Гана. с големи суми посредством сходни схеми. 

Затова Неделчев предлага: " Когато става въпрос за превод на пари, би трябвало информацията да се удостоверява по два самостоятелни канала. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР