Измамници използват снимки на болно дете от Румъния, за да

...
Измамници използват снимки на болно дете от Румъния, за да
Коментари Харесай

Измамници събират пари у нас чрез снимка на болно румънче: Как потъват стотици хиляди лева?

Измамници употребяват фотоси на болно дете от Румъния, с цел да събират дарения. Хиляди българи са подготвени да дарят пари, виждайки поста в обществените мрежи. Призивът за помощ е оповестен преди седмица.

От него излиза наяве, че родителите на детето с рядка диагноза търсят помощ. Оказва се обаче, апелът е машинация, а бебето е румънче.

„ Разочарована съм от подправената акция. Разбрах след известие, получено от българка. Заедно с това съм щастлива, че съумях да срещна тези специфични хора и да науча за фондацията „ Павел Андреев “, разяснява пред bTV Лоредана Михаела, майка на болното дете.

Необходимите средства са непостижими за фамилията на Иво

За измамата първи оповестяват от фондация " Павел Андреев ". Казват, че такива случаи не са казус. Именно те се свързват с майката на детето, с цел да й оповестят за измамата.

„ Когато видях акцията това, което ме озадачи, беше диагнозата - тежко кожно заболяване, много рядко срещана диагноза, за която по принцип не се провеждат благотворителни акции. Постфактум това което видях, е, че сметката, по която се събират средствата, не е българска, което също е тревожно. Постът им върви от няколко дни. Първо сложиха френска сметка, а по-късно единствено PayPal акаунт и доколкото знам, през вчерашния ден са поставили друга сметка. Постът им продължава да върви, с което потъват от ден на ден пари “, разяснява Павел Андреев.

" Майката беше извънредно обезпокоена, че в България се събират средства за нейното дете, само че под подправена акция. Тя удостовери, че си има паралелна акция, само че в Румъния, и въобще това не са сметките, по които се събират средствата. Майката пожела да пусне акция при нас, с цел да може българите, които въпреки всичко желаят да я поддържат, в действителност да я поддържат, и тези средства да отидат към болничното заведение за лекуване на детето “, показват от фондацията.

„ Те ми помогнаха да схвана за подправената акция и в това време ми помогнаха да събера пари за лекуването на момченцето ми в Испания. Сумата е 85 хиляди евро, като към момента ни трябват 30 хиляди, благодаря на всички ви за помощта “, споделя Лоредана.

Станко и Мария би трябвало да заминат за Турция на 25 юни, само че нямат нужните средства

Фалшивата дарителска акция към този момент е събрала над 10 хиляди споделяния в обществените мрежи.

„ 10 хиляди споделяния значи 1 милион неповторими души, които са видели поста, моята прогноза е за няколко стотин хиляди лв., които са потънали “, показва Павел Андреев.
 
Подобен опит за кражба на дарения има съвсем всеки месец, регистрират от фондацията.

„ Доста постоянно се случва, най-малко по един път в месеца и тук е моментът да кажа на хората, че е значимо да вършат своите благотворителни акция, както го вършат във Франция и Англия - през благотворителни организации и сдружения, тъй като те са контролирани от закона, тях ги има и постоянно ще ги има и те там постоянно могат да потърсят парите си. Давам паралел към акцията, която преди време се пробваха да провеждат в моята платформа за онкологично болно дете, за което те, откакто пробваха да изтеглят парите, ние разбрахме, че това е машинация. Съответно виновниците са предадени на прокуратурата. За тази съответна акция аз не съм подал сигнал, само че част от аудиторията ми е подала и допускам, че полицията ще се задейства в най-кратък период “, разяснява Павел Андреев.

Всекидневно в обществените мрежи се появяват десетки постове за набиране на средства. Важно е обаче да знаем по какъв начин да разпознаваме същинските.

„ Най-сигурният метод е да се търси здравна документи. Да търсят достоверна история, да изчакат медиите да стартират да отразяват тази акция, да търсят оферта и когато за дадена сметка се твърди, че е дарителска, да търсят контракт за дарителска сметка, което е единственото доказателство, че сметката в действителност е такава и в действителност средствата, които постъпват по сметката, са за подаяние, тъй като подаяние, което е направено към персонална сметка с съображение подаяние за лекуване, въобще не значи, че ще се употребяват за подаяние. Може да бъдат употребявани за каквото индивидът реши, защото това е непринуден акт “, показва Павел Андреев.

А акцията за бебето Давид продължава, макар изгубените средства поради недоброжелатели. Майката на момченцето се надява, че скоро парите ще бъдат събрани и ще заминат за болничното заведение в Испания.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР