Измамници изнудват потребители в интернет с фалшиви порно записи. Мишени

...
Измамници изнудват потребители в интернет с фалшиви порно записи. Мишени
Коментари Харесай

Изнудват потребители с фалшиви порно записи

Измамници изнудват консуматори в интернет с подправени порно записи. Мишени на мнимите хакери са и хиляди българи, а следващата офанзива е от преди дни.

Сигнали от десетки консуматори, изнудвани от хакерите, заливат форумите в обществените мрежи. Новата онлайн машинация набира известност в интернет. Мишените се атакувани през имейли от непознати жители. А измамниците настояват, че имат компрометиращ секс запис на жертвата си и желаят заплащане, с цел да не го разпространят.

В началото на месеца Милена Димова получава имейл, в който ѝ оповестяват, че компютърът ѝ е нападнат от хакери. Твърди се, че е следена през уеб камерата и даже, че са правени записи до момента в който гледа порно в интернет.

,,Заснехме ви, че правите някакви полови дейности и това клипче ще го разпратим по всички уеб сайтове, в случай че не изпратите пари. Това не ме тормози, тъй като не съм давала никакви поводи'', разяснява Милена Димова, консуматор.

Уж хакерската офанзива се оказва известна спам акция, която доближава и до хиляди български консуматори в интернет, описват киберекспертите. Маргарита Радославова също е измежду целите на измамниците.

А с цел да звучи правдоподобно - имейлът съдържал и същинската ключова дума на целта.

,,Те в никакъв случай не са влизали в него и сега можете да имате нова ключова дума, само че когато ви покажат остаряла, е задоволително да ви убеди, че са влизали във вашата пощенска кутия. И ти, изпадайки в потрес, си подготвен да споделиш пари или други „ услуги”, с цел да можеш да се отървеш'', разяснява специалистът по киберсигурност Борислав Сестремски в ефира на Нова телевизия.

Оказва се, че паролите изтичат от масиви с наши регистрации в други уеб сайтове или обществени мрежи, които са по-малко предпазени.

,,Тези масиви наброяват милиони, приближават се до милиард с неповторими имейли и пароли от тях. Изтичането става по метод, прочут от доста години – хакери хакват пароли на онлайн магазини, на регистрации на конгреси, услуги, където сте регистрирани и в случай че вашето потребителско име съответствува с паролата, която съответствува с паролата в същинския си имейл – тогава те употребяват тази ключова дума, която са прихванали, с цел да ви убедят, че имат вашия имейл'', показва Сестремски.

,,Обикновено се нападат остарели уеб сайтове, които не са обновени, такива, които не криптират информацията, академични уеб сайтове, дребни електронни магазини – да вземем за пример за цветя от 90-те години. Ако ние използваме една и съща ключова дума за всеки един уебсайт – те най-вероятно имат паролите за нашия "Фейсбук ", за нашата поща, за нашето електронно банкиране'', разяснява Александър Ненов, специалист по киберсигурност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР