Измамите с ваксини срещу COVID-19 вече са факт. Разследвана е

...
Измамите с ваксини срещу COVID-19 вече са факт. Разследвана е
Коментари Харесай

Измамите с ваксини срещу COVID-19 вече са факт

 Измамите с ваксини против COVID-19 към този момент са факт. Разследвана е скица за пазаруване на подправени ваксини в онлайн пространството.

С разпространяването на Коронавирус имунизациите се появи и скица за онлайн търговия на подправени ваксини.

От фишинг имейли до реклами в по този начин наречения Даркнет, търговци оферират реплика на препаратите, създадени от “Пфайзер " и “Модерна ", чиято цена може да доближи до 2500 лв..

Например, през декември Департаментът за вътрешната сигурност в Съединените щати смъкна подправен уебсайт на " Модерна “, който е бил употребен за измами.

Одед Вануну е откривател по сигурността в Израел. В момента проверява на продажби на ваксини против ковид в Даркнет. Достъпът се реализира посредством криптирани браузъри като Тор. На тези цифрови черни пазари се продават всевъзможни нерегламентирани артикули като хапчета и оръжия, оповестява bTV.  

" Даркнет е паралелна стопанска система. Валутата е друга – употребяват се криптовалути, да вземем за пример биткойн. Комуникацията също е друга – употребяват се чат стратегии. Преди имунизацията на " Пфайзер “ и " Модерна “ да получат утвърждение, се появи предложение на китайската и съветската ваксини, тъй като те към този момент бяха налични “, изясни Вануну. 

Екипът на Вануну открива над 1700 нови уеб страницата за ваксини, които са се появили от ноември насам. Потребителите могат да попаднат в подобен уебсайт посредством линк, изпратен на имейл или чат стратегия.

" Наличието на толкоз уеб сайтове значи, че има огромно търсене. Знаем, че когато има голяма разлика сред търсене и предложение, а Коронавирус е тъкмо подобен случай, тогава предлагането на черния пазар се усилва ", изясни специалистът.

14 дози могат да бъдат доставени в границите на две седмици и костват 0,01 биткойн, близо 600 лв.. През декември Вануну купува 28 дози за 1140 лв. с изследователска цел. Две седмици по-късно, пратката към момента не е пристигнала.   

" В началото се опитахме да купим китайската ваксина. Поръчахме я, само че тя по този начин и не дойде. Беше машинация. После разговаряхме с търговци, които предлагаха ваксини на " Пфайзер “ и " Модерна “. Всички търговци в Даркнет бяха доста дружелюбни. Изглеждаха по този начин, все едно знаеха какво вършат " Просто ни изпратете биткойните и ние ще я доставим “. Търговците споделят, че няма проблем да изпратят имунизациите при минусови температури, в специфични фризери. Попитахме ги: Ние по какъв начин можем да ги съхраняваме, откакто ги получим. Те ни дадоха отговор – в ледник и че устоят до 6 месеца “, изясни още Вануну.

 

Мансур Амиджи е фармацевт, който работи с производители на ваксини и интернационалните организации, които наблюдават търговията с медикаменти на черно.  

" В момента няма уеб страница или място, където ще ви продадат същинската ваксина. Така че в случай че пациенти или консуматори си търсят ваксина, на този стадий, тя не може да се купи от законен търговец. Всичко, което е онлайн, е фалшифицирано и не е същинският артикул “, изясни фармацевтът.

" Има редица проблеми, които могат да се породят в резултат на инжектиране. Най-добрият вид ще е в случай че приложението е единствено с безопасен разтвор, като да вземем за пример вода. Това няма да навреди, само че няма и да защищити човек от COVID-19. Най-лошият случай е в случай че имунизацията съдържа токсични субстанции. При измамите с медикаменти има случаи на приложимост на отрови, които след банкет убиват човек “, сподели Мансур Амиджи.

Как може елементарният консуматор да разграничи същинската от подправената ваксина? 

Съветът ми е да отидете единствено на законни места като медицински центрове, с цел да ви инжектират имунизацията. Не е добра концепция да си купите ваксина от черния пазар, която би трябвало сами да си сложите.

Тенденцията е в бъдеще потребителите да имат опция да купят имунизациите, само че на този стадий няма законен онлайн пазар, който да предлага безвредни препарати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР