Излязоха нови подробности за ЕГН-то и имената на Мартин Нотриуса. Във

...
Излязоха нови подробности за ЕГН-то и имената на Мартин Нотриуса. Във
Коментари Харесай

ГРАО: Мартин Нотариуса е променил ЕГН-то, но не и имената си

Излязоха нови детайлности за ЕГН-то и имената на Мартин Нотриуса. 

Във връзка с огромния публичен интерес, Главна дирекция ГРАО в Министерство на регионалното развитие дава информацията, с която разполага във връзка с лицето Мартин Ангелов Божанов.

По акт за раждане лицето Мартин Ангелов Божанов е родено на 21 март 1973 година В Акта му за раждане е записано, че известието до общината е от 22 март 1973 година

Лицата, родени през 1973 година, не са получавали автоматизирано ЕГН.

Системата с ЕГН е въведена през 1977 година в Народна Република България. Тогава анкетьори са минавали по домовете, с цел да събират информация за българските жители за основаване на Единни цивилен номера. По-късно е установено, че при тази първична анкета са позволени неточности. 

Съгласно електронния указател на популацията – Национална база данни „ Население “, за лицето Мартин Ангелов Божанов има следната информация: До 01.03.1999 година лицето е било с ЕГН 730322ХХХХ, след което ЕГН му е изменен на ЕГН 730321ХХХХ. Няма данни името (собствено, бащино или фамилно) на лицето да е променяно.

Столична дирекция на вътрешните работи ревизира в ГРАО кой, по какъв начин и на какво съображение е сменил фамилното име и ЕГН-то на Мартин Божанов

ЕГН номер се състои от 10 числа. Първите шест числа демонстрират датата на раждане на лицето, деветата цифра отбелязва пола на лицето – тя е четна за мъж и нечетна за жена. При промяна на ЕГН последните 4 числа са контролни и се сменят служебно. Това е повода последните 5 числа от ЕГН на Мартин Ангелов Божанов да са изменени.

В хода на актуалната инспекция Групово дело ГРАО откри, че още през 1992 година в актовете по гражданско положение във връзка със подписан цивилен брак и раждането на правоприемник, Мартин Ангелов Божанов е записан с ЕГН 730321ХХХХ. Лицето има подписани общо 4 цивилен брака и регистрирани 3 развода с ЕГН 730321ХХХХ.

Групово дело ГРАО не разполага със правосъдно решение с претекстове за смяна на ЕГН на лицето Мартин Ангелов Божанов.

Оригиналите на актовете по гражданско положение се съхраняват 130 година в актовите книги в общинските администрации. 

Съгласно член 11, алинея 2 от Закона за гражданската регистрация (ЗГР) методът на образуване и редът за предоставяне и смяна на ЕГН се дефинират с разпоредба. Материята е уредена в Глава четвърта Създаване и поддържане на указател на Единните цивилен номера, Раздел III Ред за смяна на ЕГН от Наредба № РД-02-20-9 от 21 май 2012 година за действие на Единната система за гражданска регистрация. Процедурата по смяна на ЕГН стартира след приемане на правосъдно решение за смяна на дата на раждане и/или пол на лицето или когато длъжностното лице в общинската администрация при осъществяване на отговорностите си, произлизащи от ЗГР, откри противоречие сред датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и сред пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в единния му цивилен номер. Заявления за услуги по гражданско положение се подават и получават от общинските администрации, а не от Групово дело ГРАО. 

Както е посочено нагоре, аргументите за промяна на ЕГН могат да бъдат противоречие сред датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и сред пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в неговия обединен цивилен номер.

В Регистър на популацията – Национална база данни „ Население “, има запис за 94 452 лица с поправен ЕГН (сменен ЕГН на лицето) към 09.02.2024 година

Към момента чиновници на Министерство на вътрешните работи не са правили инспекция на място в Групово дело ГРАО по изясняване на наличната фактология за лицето Мартин Ангелов Божанов. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР