Изложихме в продължение на над 1 час пред президента притесненията

...
Изложихме в продължение на над 1 час пред президента притесненията
Коментари Харесай

Бизнесът пред президента: Без таван на компенсациите за тока

Изложихме в продължение на над 1 час пред президента терзанията ни по отношение на рекордно високите цени на тока и установихме, че нямаме разлики с него в разбора на обстановката, а значително и във връзка с това по какъв начин би трябвало да се работи. Това сподели ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев след срещата с президента. На нея участваха и представители на управленията на БСК, КИПЕБ, ССИГ и БТПП.

Различията съгласно Велев са в степента на отплата, която би трябвало да се предприеме във връзка с бизнеса и те са сред промишлеността и енергийното министерство. Бизнесът предлага след разрешението на Европейска комисия да се компенсират 75% от горницата над 185 лева за мегаватчас всички небитови консуматори на ток. Това няма да бъде непозволена държавна помощ, защото компенсацията ще е поголовна, т.е. няма да е за обособени сектори или обособени компании.

Министерството обаче предложило да се постави таван до 1000 лева за мегаватчас, каквато цена токът в действителност стигна няколко пъти тази година и да се компенсират потребителите с 30% от тази цена. Така обаче съгласно Велев остават едни 700 лева за мегаватчас, които

са доста над прогнозната цена от 119 лева за тази година.

" Предадохме на президента нашите планове, от които се вижда, че в случай че се одобри нашият вид за отплата, парите, които ще даде страната са доста по-малко от свръхпечалбите, които натрупаха АЕЦ " Козлодуй " и другите производители на ток, както и от остатъка във фонд " Сигурност на енергийната система ". При това без да считаме нарасналото събиране на Данък добавена стойност и другите косвени доходи. Държавният глава макар неналичието на пълномощия може въпреки всичко да насочва послания, да води диалози, което не е малко ", сподели още Велев.

„ Винаги имаме вяра на удобно излизане от тази ценова рецесия, стига да има разговор и схващане и дружно намерим решенията. Това съобщи пък ръководителят наУС на БСК Добри Митрев, който също взе участие в срещата с президента.
Камарата благодари на Румен Радев, че в незабавен порядък одобри да ни изслуша, по какъв начин да излезем от тази спешна обстановка. Мисля, че той прояви схващане към данните и плановете, които изнесохме пред него, изясни Митрев. Президентът е поел ангажимент да беседва с останалите институции, които имат отношение към този проблем, тъй че по-справедлив метод да се търси и да се откри решение.

Това е значимо, тъй като обявеното от държавното управление с таван не повече от 30% от увеличената цена няма да докара до стремежи резултат, безапелационни са от БСК. Според тях, в случай че все схване предлагането да няма низък таван, може да се мисли икономическият ни растеж да стане двуцифрено число, да се съкратят веригите за доставки и от ден на ден компании да търсят коопериране с наши компании. „ От тук нататък, в случай че има държавническо отношение, можем да не просто да не се удавим, само че и да изплуваме.

Експертите на БСК оферират също в средносрочен и дълготраен проект, под патронажа на президента да се разиска още веднъж енергийната тактика и да се премислят неслучилите се неща в нея, с цел да сме готови за икономическата и софтуерната промяна, която ще се случва на фона на Зелената договорка, изясни още Митрев.

В един експертен съвещателен състав, в който да вземат участие всички институции, да търсим предварителни решения и тактиката. Той акцентира, че чакаме в околните дни изпълнителната власт да откликне и да се търси решение, което да не е в ущърб нито на производителите, нито на което и да е българско дружество.

Очакванията са през януари да има ново покачване на цените, а всяко покачване подвига риска за банкрути и за безработни хора. „ Надяваме се на съответно и държавническо схващане. Пред нас има две хипотези - да катастрофираме или да създадем скок, надяваме се на бързо решение “, заключи Митрев.

Преди дни работодателите пратиха отворено писмо до президента по отношение на новия пик на цените на борсата с предизвестието, че в случай че нещата не престават по този начин, има действителна заплаха огромни индустриални мощности да не отворят след Нова година.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР