Изложбата Значими жени в историята: от Прага през Братислава до

...
Изложбата Значими жени в историята: от Прага през Братислава до
Коментари Харесай

Изложбата Значими жени в историята бе открита в Русе

Изложбата " Значими дами в историята: от Прага през Братислава до Русе " бе открита в Историческия музей в Русе.

На събитието участваха посланиците на Словакия, на Словения и на Кипър у нас - надлежно Мануел Корчек, Анджей Франгеш и Мариос Кундуридис, както и шефът на Чешкия център в София Дагмар Остранска и консулът на Словакия Ивана Максфелдова.

Изложбата сплотява плановете " Жените в историята ", " Първите дами " и " Чешките героини ", като показва вдъхновяващия образец на дами, оставили диря освен в личните си страни, а и отвън тях.

На едно място могат да се видят Екатерина Каравелова, Димитрана Иванова, майките от хлорните митинги в Русе, Хана Грегорова, Людмила Шапошникова, Магда Хусакова - Локвенцова, Людмила Пайдушакова, Ирена Блухова, Мартина Навратилова и доста други. На табла са разказани историите на тези известни дами и е маркиран приносът им в разнообразни области на живота.

" Можете да видите първите дами, навлезли в сфери, считани, че са единствено за мъже. Такива дами през днешния ден има от ден на ден и доста от тях имат забележителни триумфи. С тази галерия изричаме вяра, че дамите в днешно време от ден на ден ще имат равни благоприятни условия да се развиват в едно общество, на което не е нужно да се изяснява, че женските права са равни на човешките права ", сподели в словото си Мануел Корчек.

Проектът " Жените в историята " е дело на сдружението " Европейски пространства 21 " в партньорство с Историческия музей в Русе, а " Първите дами " - на Посолството на Словашката република. В " Чешките героини " са показани забележителни чешки дами - владетелки, политици, художнички, изследователки, спортистки.

Експозицията може да бъде прегледана до 23 май тази година при съблюдаване на нужните противоепидемични ограничения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР