Изложбата от видео арт, oбекти, текст, инсталация и документация на

...
Изложбата от видео арт, oбекти, текст, инсталация и документация на
Коментари Харесай

Изложба на Цветан Кръстев - игри с очевидността и субективните ограничения

Изложбата от видео арт, oбекти, текст, апаратура и документи на пърформанси включва творби на Цветан Кръстев, основани от началото на 1980-те до през днешния ден. Това е първото независимо негово показване в София с куратор Павлина Младенова. Художникът гостува в САМСИ в границите на плана „ Автобиография “ от програмата на музея за документиране на модерно изкуство.
Цветан Кръстев живее и работи във Варна, което трансформира морето в главен пълнител на образните му хрумвания. „ Четейки “ обкръжението, създателят всмуква обективната истина, деконструира я на мета-ниво и я показва в работата си посредством поредност от нерационални детайли и непознати дефиниции до степен, в която смисълът се измества и вероятното пояснение става многостранно. Това е една игра на финно преформатиране на очевидността и манипулирането на нейните субективни ограничавания посредством транс-ексцентрични и хумористични тълкования. По време на тази игра се ползват имагинерни асоциации и идиосинкретични правила. Често те отразяват чувството за провокиране и иронизиране на рамкираните обстановки от всекидневието, които биха останали незабелязани в първичния им подтекст.
Цветан Кръстев е роден през 1961 във Варна. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1980. Работи в региона на концептуалното изкуство. Създава лендарт, живопис, пърформанс, съоръжения, видео арт и други Той е един от създателите на именития клуб „ Вар(т)на “ (Варна, 1996), дружно със Веселин Димов и Владимир Иванов. Един от създателите и уредниците на Международния фестивал за късометражно кино „ Карантината “ (Варна, 2014). Участвал е в голям брой изложения, фестивали, биеналета и конгреси на актуалното изкуство в България и чужбина.
23 януари - 1 март 2020
Откриване на 23 януари, четвъртък, 18.30 часа
САМСИ, бул. „ Черни връх ” №2
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР