Изложбата може да бъде свободно разгледана в откритите пространства на

...
Изложбата може да бъде свободно разгледана в откритите пространства на
Коментари Харесай

Откриха изложбата „Калвино тук и другаде“

Изложбата може да бъде свободно прегледана в откритите пространства на посолството на Италия по пешеходната улица „ Париж “ до 10 декември

Посланичката на Италия в София Джузепина Дзара и шефът на Италианския културен институт Мария Маца откриха през вчерашния ден изложбата „ Калвино тук и другаде “ с банкет в градината на Резиденцията. На откриването участваха представители на българския книжовен и културен свят, на образователни и университетски институции, в които се учи и италиански език, както и на други културни институти.

Изложбата, която може да бъде свободно прегледана в откритите пространства на посолството по пешеходната улица „ Париж “ до 10 декември, е проведена по самодейност на Министерството на външните работи и интернационалното съдействие на Италия, фондация „ Мондадори “ и Лаборатория „ Калвино “ в съдействие с Посолството на Италия в София и Италианския културен институт в София във връзка 100-годишнината от рождението на Итало Калвино.

Итало Калвино е считан за един от най-великите италиански писатели от втората половина на XX век, преведен на повече от 45 езика в над 64 страни. Тази галерия наблюдава стадиите на невероятния интернационален триумф на Калвино: в осем пана тя предлага образна разходка посредством кориците на най-известните книги на Калвино, пресъздавайки пътуването на неговите произведения по света.

Деветото пано, основано за изложбата в България, показва литературния триумф на Калвино в страната. Всяко едно от паната е отдадено на обособена творба на Калвино, като съдържа цитати, началните и финалните фрази на творбите. Възпроизведените корици в доста случаи са от сложни за намиране томове и произлизат от фондовете на Лаборатория „ Калвино “ и Националната библиотека в София. Куратор на версията на български език на изложбата е доцент доктор Дария Карапеткова.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР