Изложбата История в цветове. 350 години българско килимарство“, която се

...
Изложбата История в цветове. 350 години българско килимарство“, която се
Коментари Харесай

Десислава Бинева, директор на Български културен център в Париж: Успешна културна политика се прави със самочувствие, но без претенция

Изложбата " История в цветове. 350 години българско килимарство “, която се открива през днешния ден в Париж, е първата галерия във Франция, която от повече от век насам демонстрира български килими отвън границите на България. Това сподели в предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “ шефът на Български културен институт в Париж Десислава Бинева.

По думите й в изложбата е показана историята на българското килимарство, като задачата й е да разпространява една от най-интересните български живи обичаи в чужбина.  " Килимарството е един от най-интересните занаяти, които се развиват в България в продължение на епохи и е доста тъпо, че в чужбина за необятната аудитория има в действителност доста малко систематизирана информация по тази тематика, а и почтено казано в самата България. Ние знаем доста малко за този поминък, той в достоверния му тип към този момент съвсем не съществува, “ показа тя.

Всички експонати са благосъстоятелност на Якоб ван Бейлен – другар на България и собственик на най-богатата частна сбирка от над 900 достоверни старинни български килими от всички райони на страната. " Интересното е, че не ние, а един чужденец желае да сътвори Национален музей на българското килимарство, което е неговата фантазия, където скъпите оригинали, открити в годините от него, да продължат да бъдат съхранявани и непокътнати за идните генерации, “ изясни Десислава Бинева.

Изложбата е роман за едно от многото лица на България, уверена е тя, защото прави усилието да покаже достоверни артефакти. Това е роман за живите обичаи, което е голямо благосъстояние и в малко страни по света е непокътнато към момента. Това, което визира нашата еднаквост е нещо, което в действителност интересува французите, това, което е особеното у нас. Нещата, които ни отбелязват, като кирилицата, кукерите, за тях са любопитни и ги карат да ни опознават по-добре, изясни още тя.

" Става въпрос за представянето на една просвета в друга, в непозната културна среда, където е значимо по какъв начин боравим с тази различност, по какъв начин я артикулираме, по какъв начин я сервира, по какъв начин се опитваме да се впишем в подтекста на страната, на другата страна, пред нейната аудитория в дневния ред на нейния публичен ход. Аз мисля че това е роман, разговор, диалог. Мисля че не е въпросът в изолирания факт какво вършим, с цел да разкажем за страната си, а голямо значение има по какъв начин го вършим, “  допълни тя.

Успешна културна политика се прави мъчно. Културната дипломация е един комплекс от доста фактори, които би трябвало да бъдат добре осмислени и артикулирани. " Успешна културна политика в непозната страна се прави с почтеност, възпитано, със самочувствие, само че без рекламация. Мисля, че е значимо да има ясно изведени цели, добре премислена селекция, мисля че е значимо да си кажем и да артикулираме ясно, че не безусловно това, което е национално значимо, като тематики, като комизъм, като достижения, е значимо в интернационален подтекст, “ безапелационна е тя.

Десислава Бинева добави още, че ръководството на просвета работи най-вече с подтекст и с избран миг. Публиката на всяка страна, на всеки град даже, е друга " Има разнообразни културни натрупвания, образование и публични настройки, значими тематики в избран миг. Във всяко едно място подтекстът би трябвало да бъде добре осмислен, с цел да може нещото, което предлагаме, да бъде възприето като конвертиран културен артикул. “



Експозицията може да бъде прегледана от 18 април до 14 юни в галерията на Българския културен институт в Париж.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР