Изложбата "Хората на Странджа" ще бъде открита на 14 септември

...
Изложбата "Хората на Странджа" ще бъде открита на 14 септември
Коментари Харесай

На Кръстовден представят фотоизложбата Хората на Странджа в бургаския Исторически музей

Изложбата "Хората на Странджа " ще бъде открита на 14 септември 2017 година в Иконната зала на Историческата експозиция към РИМ Бургас (ул. Лермонтов 31). Тя е дело на експертите от Исторически музей "Проф. Александър Фол "- гр. Малко Търново. 
Фотодокументална е осъществена след извършени през 2012-2013 година експедиции из странджанските села Звездец, Граматиково, Стоилово, Калово, Визица, Сливарово, Бръшлян. Основава се на събраните архивни материали, анкети, заснемания на терен, които са имали за цел да открият етнографската картина на селищата в сегашния миг. Проучени са обичайни обреди, привички, предания и т.н присъщи за бита на локалното население. Друга част в изложбата са съществуващите храмове и параклиси на територията на обходените села. Заснети са иконите, обследвана е архитектурата им, както и храмовите празници и традиции. Научните експедиции са провеждани взаимно с Института по библиотекознание към Българска академия на науките.
20-те табла на изложбата са допълнени с възрожденски икони и църковна утвар от фонда на Бургаския музей. Експозицията ще остане в Историческия музей в Бургас до края на месец ноември.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР