Изложбата Фигура и пространство“ на Кремена Николова и Ирена Димитрова

...
Изложбата Фигура и пространство“ на Кремена Николова и Ирена Димитрова
Коментари Харесай

Ирена Димитрова и Кремена Николова редят изложба Фигура и пространство във Варна

Изложбата „ Фигура и пространство “ на Кремена Николова и Ирена Димитрова продължава серията взаимни изяви на двете варненски художнички. Техният първи план бе въодушевен от естествения пейзаж ( “Началото на есента “). Сега след празниците, веселието, подаръците и шарените светлини, те насочат взор към индивида и неговото битие, без доста цветове, вглъбени в неговото персонално пространство.

В новия план те „ изследват “ връзките сред индивида и природата, културата и технологиите, както и вътрешният свят на „ хомо сапиенса “. Художничките насищат пространството към фигурите с универсални знаци и фантазийни облици главно в монохромни цветове.

Работите са изпълнени най-вече в техниките на туша и акварела, като съгласно авторките, те най-добре дават отговор на плановия план. Ирена Димитрова показва и няколко фотографии, в които насочна точка са част от нейните рисунки в изложбата.

Изложбата „ Фигура и пространство “ ще се открие на 10 януари – сряда, от 18:30 часа, в изложба „ Юка “ – Варна, ул. „ Васил Друмев “ № 23. Тя ще продължи до 9 февруари 2024 година

За художничките: Кремена и Ирена са възпитанички на Националното учебно заведение на изкуствата " Добри Христов " Варна от випуск 1999г. Ирена Димитрова е приключила 2015 година " Живопис и нови медии " във Висше учебно заведение по изкуства и дизайн Саар в Саарбрюкен, Германия и докторска степен по изкуствознание от Института за проучване на изкуствата към Българска академия на науките през 2017 година

Кремена Николова е приключила Пространствено оформление през 2007 година във Варненски Свободен Университет " Черноризец Храбър ", където е работила като помощник няколко години, след което е работила дизайнер на свободна процедура. От няколко години тя се завръща към изобразителното изкуство и стартира интензивно да рисува и взе участие в културния живот на България.

И двете художнички са взели участие в доста изложения в страната и града си.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР