Изложбата Душата ми в храма“ на пловдивския художник Вълчан Петров

...
Изложбата Душата ми в храма“ на пловдивския художник Вълчан Петров
Коментари Харесай

Художникът Вълчан Петров гостува в Монтана с изложбата си Душата ми в храма

Изложбата „ Душата ми в храма “ на пловдивския художник Вълчан Петров ще бъде открита на 6 септември в 17:00 ч. в Художествена изложба „ Кирил Петров “ - Монтана, оповестяват от локалната администрация.

Платната на огромния създател ще останат в залата за краткотрайни експозиции до 18 септември.

Голямата галерия е готова във връзка рождения ден на създателя и бе показана в Пловдив на 11 май.

Монтана е вторият град, в който той гостува с тази представителна за творчеството му сбирка. В композициите си Вълчан Петров по безподобен метод интерпретира остарялата българска икона и тематики от митологията. Платната са наситени с езически и християнски знаци, облици и сюжети.

Вълчан Петров е роден в Хисаря през 1947 година Завършил е компетентност „ Стенопис “ в Националната художествена академия. Той е създател на над 15 стенописи, мозайки и керамики, които обогатяват пейзажа в разнообразни градове в България, измежду които и Монтана. В съавторство с Тома Върбанов той е сътворил мозайката на фасадата на постройка в централната част на града (над офиса на KBC банк). Негови са фреските в остарялото кино и в заседателната зала на Младежкия дом. Вълчан Петров е взел участие и в десетки общи художествени изложения. Представял е към 40 независими изложения, една от които през 1976 година в Монтана (тогава Михайловград). Забележителният художник е притежател е на близо 15 национални и интернационалните награди. През 2021 година той завоюва огромната премия на Националната галерия биенале „ Тенец “ - Монтана. Отличието му бе присъдено за картината „ Сезоните на бай Йордан “, тъй като тя претворява по неповторим метод посланията на Йордан Радичков и духа на Северозапада.

Творби на Вълчан Петров са част от фонда на Националната художествена изложба в София и галериите в още 17 български града. Негови картини са владеене на музеи за изтънчено изкуство и частни сбирки в Мексико, Бразилия, Франция, Англия, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Малта, Гърция, Япония и Швейцария.

Паралелно с креативните си търсения, Вълчан Петров е преподавал в художествената гимназия в Пловдив и бил е шеф на Градска художествена изложба - Пловдив. От 1993 година е художник на свободна процедура.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР