Изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ започва обиколката си

...
Изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ започва обиколката си
Коментари Харесай

Показваме чудесата ни в ЮНЕСКО в Епископската базилика

Изложбата „ Български монументи под закрилата на ЮНЕСКО “ стартира обиколката си от Епископската базилика на Филипопол.

Това е първата галерия в галерията на посетителския център на обекта.

Поводът е отбелязването на 65 години от българското участие в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията.

Представени са българските монументи, включени в листата на обектите от международното културно и естествено завещание. Автор на множеството от тях е Иво Хаджимишев.



Посетителите могат да се насладят на гледки от вековните букови гори на резерватите в Национален парк „ Централен Балкан “ като част от сериен обект на ЮНЕСКО „ Старите и вековни букови гори на Карпатите и други райони в Европа “.

Има снимки на Ивановски скални манастири, Природен резерват „ Сребърна “ и Свещарската гробница.

Прекрасно показани са и Мадарски конник, Национален парк „ Пирин “, Боянската черква, Казанлъшка гробница, Стар град на Несебър и Рилски манастир.



Домакин на събитието бе доцент Елена Кантарева-Дечева - и.д. шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “. Сред гостите бяха Нанси Шилър - президент на фондация „ Америка за България “ и Десислава Тальокова - изпълнителен шеф на фондация „ Америка за България “.

Тук бе и огромна част от екипа, който върна към живот Епископската базилика на Филипопол - археологът Жени Танкова, доктор Станислав Станев, арх. Милена Крачанова, арх. Красимир Тодоров, както и общественици, публицисти и жители.

В словото си Христо Георгиев - основен секретар на Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО, изрази вяра, че серийният обект „ Епископската базилика на Филипопол и късноантичните мозайки от Филипопол “ ще намерят място в листата на обектите от международното културно и естествено завещание.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР