Изложбата 90 години от първата промишлена изложба във Варна ще

...
Изложбата 90 години от първата промишлена изложба във Варна ще
Коментари Харесай

Изложба във Варна припомня „златните години за българската икономика”

Изложбата „ 90 години от първата промишлена галерия във Варна ” ще бъде показана този петък в морската столица, научи Moreto.net.

Тя ще бъде открита на 8 юли (петък) от 18.00 ч. в Музея за нова история на град Варна и ще може да бъде посещавана до 11 септември.

Това лято се навършват 90 години от провеждането на първата промишлена галерия – мострен панаир в град Варна през 1932 година Това събитие е било проведено взаимно от общинската администрация на града, лигата за курортна Варна, Варненската търговско-индустриална камара и Популярна банка.

Промишлената галерия във Варна се е провеждала годишно до 1940 година По време на това събитие са били излагани творбите на локалните промишленост, занаяти и земеделие. Това е била една от чисто локалните начинания, построили интернационалния образ както на града, по този начин и на цялата страна.

По мотив на тази годишнина Музеят за нова история на град Варна провежда галерия, която да напомни тези „ златни за българската стопанска система години ”.

В изложбата ще могат да бъдат прегледани разнообразни типове истински документи от фонда на музея, свързани с организацията и провеждането на първото ревю. Акцент на изложбата ще бъдат три достоверни механически произведения, създадени при започване на ХХ в. – фермерски дизелов мотор „ Лоренц ”; зърномелачка с ремъчно задвижване, обвързвана с двигателя; ръчна колонна бормашина. Трите механически произведения са част от персоналната сбирка на Николай Цаневски.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР