Изложбата "Художникът среща писателя" - фрагменти от колекцията на Националния

...
Изложбата "Художникът среща писателя" - фрагменти от колекцията на Националния
Коментари Харесай

Художникът среща писателя в Националната галерия


Изложбата "Художникът среща писателя" - фрагменти от сбирката на Националния книжовен музей, ще бъде открита през днешния ден от 18.00 ч. в Националната изложба, пл. "Княз Александър I".

Експозицията е готова във връзка на идното българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Представени са забавни и непознати портрети, пейзажи и илюстрации от 49 художници, както и живописни и графични произведения на писатели, изкушени от рисуването. Произведенията са доказателство за персоналните и креативните познанства сред огромни имена от българския интелектуален хайлайф от следосвобожденската ера до края на XX в. и свидетелстват за тяхното надарено наличие на европейската креативна сцена.

Срещите сред писатели и художници, взаимната им работа в региона на книгоиздаването, формалните и персоналните дарове, другарските жестове са знакови моменти от тяхното креативно ежедневие, само че и от българския културен живот. Те може да се проследят в подарявани на писатели картини и графики от Иван Мърквичка, Стоян Сотиров, Константин Щъркелов и др.; портрети на писатели от Петър Морозов, Александър Божинов, Борис Георгиев, Михаил Кръстев, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, шаржове на Александър Добринов, илюстрации от Дечко Узунов, Румен Скорчев, Илия Петров, Симеон Венов, Харалампи Тачев, Васил Захариев, Вадим Лазаркевич и други В експозицията са включени малко познати рисунки на Константин Величков, Чудомир, Николай Райнов, Сирак Скитник, Змей Горянин, Борис Шивачев, Димитър Димов, Андрей Германов, в които взаимно се преплитат двата гения - на публицист и художник. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР