Изложбата 120 години Храм-паметник Рождество Христово“ бе официално открита днес

...
Изложбата 120 години Храм-паметник Рождество Христово“ бе официално открита днес
Коментари Харесай

Даниела Маринова откри изложбата „120 години Храм - паметник „Рождество Христово“

Изложбата „ 120 години Храм-паметник „ Рождество Христово “ бе публично открита през днешния ден в Националния музей на образованието. Експозицията показва 29 табла, както и скъпи документи, предмети и икони, свързани с историята на Златната черква в град Шипка. Тя бе открита от заместител регионалния шеф Даниела Маринова и шефа на Национален парк-музей " Шипка - Бузлуджа " Чавдар Ангелов.

„ Позволете ми първо да благодаря на общителните домакини от Националния музей на образованието за съдействието, тъй като няма по-подходящо място от това вместилище наизуст и познание, с цел да представим експозицията, отдадена на историята на Златната черква в град Шипка, която притегля хиляди гости освен с петте си златни купола, само че и като знак на епичните боеве, които честваме всяка година. Шипченската епопея не е просто пай история, тя е задача за Областна администрация - Габрово. Всяко честване е ново, само че и познато.То е мост, съединяващ предишното с сегашното, с цел да пребъдем и да запазим българското си съзнание. “, сподели в приветствието си заместител регионалният шеф.

Директорът на Национален парк-музей " Шипка - Бузлуджа " напомни, че основни основатели за построяването на църквата са Олга Скобелева - майка на военачалник Скобелев и граф Николай Павлович Игнатиев, като теренът е определен от Олга Скобелева, а е дарен от жителите на тогавашното село Шипка. Ангелов напомни, че храмът е публично осветлен през 1902 година, като с тази галерия се ознаменува 120-годишнината от освещаването му. Той разясни, че в експозицията могат да бъдат видени две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „ Св. Преображение Господне “ и „ Св. Николай Чудотворец “.

Във витрините са показани икони, евангелия и църковна утвар, дарения на Храм-паметника през годините. Показани са и възпоменателни медали, марки, предмети и пощенски карти, свързвани с откриването на Храма. Сред скъпите експонати се подреждат и наградни чаши, направени от солидно сребро, които вътре са позлатени. Те служели за премия на носителите на руск¬ия медал „ Свети Георги “, като в България има 130 такива, описа още Ангелов.

Друг тип дарове, раздавани на опълченците, са керамичните чаши. Те са дело на сливенски занаятчия грънчар по поръчка на Поборнико - опълченското сдружение в Сливен.

Изложбата гостува в Габрово, като част от съпътстващите събития на Националното честване на Шипченската епопея. Експозицията към този момент е представяна в Казанлък и в Плевен. В Националния музей на образованието тя ще остане до 15 септември 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР