Изложба в националната галерия Квадрат 500 представя непоказвани произведения, свързани

...
Изложба в националната галерия Квадрат 500 представя непоказвани произведения, свързани
Коментари Харесай

Изложба в Квадрат 500 представя непоказвани произведения на Владимир Димитров-Майстора

Изложба в националната изложба " Квадрат 500 " показва непоказвани творби, свързани с облика на Владимир Димитров-Майстора. Богата сбирка от автопортерти, портрети и шаржове споделя доста за изключителния ни художник и за дълбокото му въздействие върху десетки наши създатели.

Образът на Майстора въодушевява като неговите картини. Можеш да се взираш в очите му с часове, пробвайки се да отгатнеш какво се таи в душата си. Често рисува свои автопортрети. Изобразяват го и едни от най-именитите български художници.

" В кюстендилските села го бъркат с Дядо Божи, който върви по земята. Самият той споделя истории, като че ли извадени от житие на светец. Така че той самият гради този облик - на един човек не от този свят. В същото време за мен неговият същински облик е трагичен, драматичен темперамент и душа и това може доста ясно да се види в портретите и автопортретите ", съобщи Иво Милев, куратор на изложбата.

Фонът на автопортерите е толкоз значим, колкото и обликът на самия художник, тъй като по-късно излиза на напред във времето в неговата живопис.

" В автопортрета и в автопортретите от 20-те години се ражда тази, да я нарека условно, скица, която по-късно ще познаем в неговото изкуство - с неговите мадони на напред във времето, украсителен заден декор. С това той става различим и характерен, само че това в действителност се ражда в автопортерта ", съобщи Иво Милев, куратор на изложбата.

140 години след рождението на Владимир Димитров-Майстора посланията му са все по този начин настоящи.

" Това, с което той умира, претърпял няколко войни, е да има мир на планетата ", сподели Иво Милев, куратор на изложбата.

Повече от 25 галерии, музеи и колекционери са обединили старания за подготвката на изложбата. А обрзът на художника оживява в неповторими кино фрагменти, които публиката вижда за първи път.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР