Изложба скулптура на варненката Адриана Добрева се открива на 30

...
Изложба скулптура на варненката Адриана Добрева се открива на 30
Коментари Харесай

Женски фигури на Адриана Добрева в Градската художествена галерия - Варна

Изложба статуя на варненката Адриана Добрева се открива на 30 август в Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна. Проектът е подсилен от Националния фонд “Култура ".

18 работи, по които авторката е работила в последно време, показват нейното чувство за женското начало като мекост на формите и топлота на материала. Тя претворява концепцията за безконечната женственост в обтекаеми стилизирани фигури, парадоксално събиращи в едно обемност и грациозност. Творбите са направени от многослойно дърво и са създавани в уморителен развой на рязане и утайване. Накрая скулптурите са минали през скрупульозна крайна обработка, която впечатлява със съвършената гладкост на повърхностите. Но най-забележителна е работата с фладера на дървото, като другата посока на срезовете разрешава на Адриана Добрева да добави ефектни изцяло естествени цветни акценти във формите.

“Идеята ми беше да показва хубостта на женското тяло в цялото му разнообразие - споделя авторката. - Обичам многото лица на женствеността - и изящни, и обилни, постоянно разнообразни. В началото на този план беше случайността - най-хубавите неща стават напълно инцидентно. Когато направих първата статуя от тази серия, си споделих - в това има доста благоприятни условия, и започнах да диря разновидности - по този начин се появиха една след друга и останалите. Откривах разнообразни способи и едвам в този момент виждам безкрая на това, с което съм се захванала - могат да се вършат толкоз забавни неща с разнородни материали, единствено човек да има сили, ръце, въображение и време. "

Това е първата независима галерия на Адриана Добрева, осъществена единствено от материала дърво. Една галерия, която ще провокира деликатно вглеждане.

Адриана Добрева е родена в Асеновград, приключва Художествената гимназия в Смолян, а по-късно ВСУ " Черноризец Храбър “ - Варна, със компетентност " Художник – фешън дизайн “ и ВТУ " Св. св. Кирил и Методий “ със компетентност " Скулптура “. Специализирала е работа с мрамор при проф. Иван Русев. Участва в пленери по статуя. Съществена част от креативната й активност е работата като художник - сценограф в Държавен куклен спектакъл - Варна.

Отличена е с премия за статуя, обезпечена от Община Варна, на обичайна галерия “Св. Лука " на Сдружение на художниците - Варна за 2021.

Откриването на изложбата е от 18:00 часа на 30 август на ул. “Л. Каравелов " 1. Изложбата ще продължи до 08.09.2022 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР