Изложба с акварелни рисунки от арх. Славчо Мерджанов "Старинните къщи

...
Изложба с акварелни рисунки от арх. Славчо Мерджанов "Старинните къщи
Коментари Харесай

Арх. Славчо Мерджанов представи изложба за старинните къщи на Пловдив

Изложба с акварелни рисунки от арх. Славчо Мерджанов "Старинните къщи на Пловдив - разпиляна броеница от бисери " бе открита довечера в Балабановата къща. Организатори на събитието са: Общински Институт "Старинен Пловдив ", Съюз на архитектите в България-Дружество Пловдив и Камара на архитектите в България-Регионална гилдия Пловдив. Арх. Славчо Мерджанов е роден през 1934 година в с. Златитрап. Завършва гимназия в Пловдив, а по-късно учи архитектура в София. Голяма част от професионалния си път извървява в НИПК (дн. НИНКН), където се заражда любовта му към паметниците на културата и тя остава за цялостен живот.
"Аз съм деятелен човек, който не може да стои без работа.Затова, откакто се пенсионирах, започнах да рисувам.Понеже обичам паметниците на културата, до момента съм творил единствено такива обекти.За първата галерия нарисувах над 170 картини на български църкви и манастири на Балканския полуостров. Втората ми галерия бе отдадена на художника Васил Стоилов, който ми беше учител в института-сътворих над 30 копия на негови картини. В третата галерия пресъздадох старинните черкви в Пловдив и Асеновград-над 100 произведения ", описа Славчо Мерджанов.

Настоящата галерия "Старинните къщи на Пловдив - разпиляна броеница от бисери " е четвърта поред за създателя и е отдадена на активността на НИПК - филиал "Тракия " и Управление "Старинен Пловдив " на територията на Стария град. В повече от 100 акварелни рисунки участват съвсем всички старинни къщи и ансамбли, основани с помощта на сполучливата работа сред двете институции.

"Изложбата е композирана от ансамбли от здания - монументи на културата и от обособени обекти - също монументи. За най-живописните от тях са показани повече рисунки. В рисунките, по архитектурен метод, за отразени най-характерните им детайли, с оптималната акуратност и пропорции. Основа за това е вярната рисунка освен на постройките, само че и ситуацията към тях ", показа Славчо Мерджанов.

"Това е извънредно скъпа галерия, както за събирателна активност за един проектант за запазване паметта на пловдивската възрожденска архитектура, толкоз скъпа и като средство за образование и образование на младото потомство в духа на обич към родната архитектура, като ентусиазъм за младежите да живеят, да се развиват и да творят в една извънредно красива родна среда ", разказа усещанията си Румяна Пройкова, дълготраен чиновник в НИПК-филиал "Тракия " и архитект-проектант на едни от най-значимите обекти на територията на Стария Пловдив. На събитието участваха доста сътрудници на автора- архитекти, проектанти, реставратори, негови другари и фенове на изкуството. Експозицията може да бъде прегледана до 07.01.2018 г.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР