Изложба Призракът е тук на Мич Брезунек се открива в

...
Изложба Призракът е тук на Мич Брезунек се открива в
Коментари Харесай

Альоша като гигантски призрак в изложба на Мич Брезунек в Пловдив

Изложба „ Призракът е тук ” на Мич Брезунек се открива в изложбена зала „ 2019 ” на 9 септември от 15 ч. Чрез цифрови интервенции, смесвайки история, образно изкуство, действителност и нереалност, Мич Брезунек ни приканва да се замислим за предишното на Европа и да преосмислим нейното настояще.
Прочетете още
В изложбата създателят пресъздава цифрово 12 руски паметника на територията на Европейски Съюз, оспорва тяхното разбиране и слага под въпрос посланията, които носят. “Призракът е тук ” предизвика разговор посредством преплитане на изкуство и исторически обстоятелства и си слага за цел да генерира средства в поддръжка на културния бранш в Украйна и България.



Централният детайл на изложбата съставлява 3D видео творба в съвсем действителен размер, изобразяваща руския монумент Альоша в Пловдив, видоизменен като великански фантом, дружно с още 11 3D произведения, пресъздаващи разнообразни монументи на Червената войска в други български градове. Завършващият съставен елемент на изложбата е триизмерна цифрова карта, която рамкира концепцията на художника и сплотява всички детайли. Картата метафорично показва двете „ лица “ на България. От едната страна отразява стратегическите местоположения на паметниците на Съветската войска, а от другата страна монументите са сменени с 12-те звезди на знамето на Европейски Съюз, ситуирани на същите местоположения. Тази страна на картата отразява сегашното – участието на България в Съюза. Видеата в изложбата са съпроводени с живописен текст, а на слушалки гости могат да научат исторически обстоятелства за тях, разказани от проф. Евелина Келбечева.

Изложбата „ The Ghost Is Here ” е част от по-големия план на Мич Брезунек – „ Ghost ”, въодушевен от конфликта сред бившето руско въздействие в България и актуалната визия на страната за бъдещето.

С откриването на изложбата на 9 септември ще бъде пуснато в продажба първото NFT -  част от сбирка, която съдържа 12 произведения. От днес  нататък, всяка седмица до 9 ноември, на уеб страницата на плана Ghost ще бъде оповестено ново NFT под формата на 3D видео анимация. 70% от приходите, генерирани от продажбите на NFT сбирката, ще бъдат дарени в поддръжка на украински актьори и културни събития в Украйна, както и употребявани в помощ на самостоятелната културна сцена в България.

Като продължение на плана в бъдеще ще се реализира и физическа промяна на паметника на Альоша в Пловдив в гигантска призрачна фигура. Планира се артистичната интервенция да бъде осъществена напролет на 2023 година



„ Всеки от пресъздадените монументи споделя своя лична история. Надявам се, че тези истории ще вдъхновят всички нас да погледнем на груповото си минало от друга вероятност. Можем ли да се поучим от неверните стъпки в предишното и да създадем едно по-добро бъдеще? Можем ли да намерим градивни способи да приказваме за постоянно присъстващото минало? Призракът е тук, с цел да ни подсети, че историята постоянно се повтаря. “ Мич Брезунек

" The Ghost Is Here " може да бъде посетена в до 12 септември 2022 година Проектът има и сайт , на който публиката може да се запознае с повече елементи. 

Изложбата се осъществя с поддръжката на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Ето го и първото видео в изложбата:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР