Изложба, посветена на подписването на Крайовската спогодба и връщането на

...
Изложба, посветена на подписването на Крайовската спогодба и връщането на
Коментари Харесай

НС ще отбележи Деня на Добрич с изложба за Крайовската спогодба

Изложба, отдадена на подписването на Крайовската конвенция и връщането на Южна Добруджа в рамките на България през 1940 година, ще бъде открита в Народното събрание на 27 септември. Тя е озаглавена „ Граници и ориси.

Добруджа 1940 година “ и е във връзка днешния празник на Добрич. Експозицията се провежда от народните представители от района Деница Сачева, Ертен Анисова, Ивайло Мирчев, Мая Димитрова и Константина Петрова в партньорство с Регионалния исторически музей в града и една от локалните медии.

Богатият снимков материал наблюдава договарянията, подписването на контракта от 7 септември 1940 година и навлизането на българската войска в Южна Добруджа (21 септември – 1 октомври 1940 г.). Фотосите са запечатали насладата на добруджанци при посрещането на бойци и офицери в Балчик, Тутракан, Добрич, Каварна, Тервел, Силистра и Генерал Тошево. Благодарение на Крайовската конвенция близо 70 000 българи се заселват назад в рамките на родината.

В изложбата са включени персонални движимости на генерал-лейтенант Георги Попов – член на българската делегация в Крайова и генерал-управител на Южна Добруджа след подписването на контракта. Показани са и някои печатни издания, свързани с възвръщането на Южна Добруджа – първодневни пощенски картички и пликове, книги, вестници и списания от интервала септември–октомври 1940 година Сред тях е броят на „ Държавен вестник “ от 12 септември 1940 година, където е оповестен цялостният текст на Крайовската конвенция.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР