Изложба Българска шевица и китайски йероглифи – един (не)възможен паралел“

...
Изложба Българска шевица и китайски йероглифи – един (не)възможен паралел“
Коментари Харесай

Изложба показва “Българска шевица и китайски йероглифи – един възможен паралел“


Изложба „ Българска шевица и китайски писмени знаци – един (не)възможен паралел “ ще бъде открита на 18 април от 18 часа в Етнографския музей. В експозицията, проведена от Класна стая „ Конфуций “ към Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, са включени дванадесет миниатюри, съчетаващи символиката на обичайна българска шевица с писмени знаци, означаващи основополагащи за Китай културни концепти като благополучие, благополучие, семейство и други. 

Изложбата е въодушевена от концепцията за междукултурен разговор оттатък границите на думите, сбъднат с изразните средства на обичайното изкуство.  Самата авторка на миниатюрите Людмила Александрова споделя, че за нея благосъстоянието на българската шевица в исторически проект може да се съпостави само с историята на китайския порцелан и коприна. 

Събитието е посветено на  75-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред България и Китай и на  Деня на китайския език в ООН и ще бъде открито  в навечерието на празника. По време на откриването студенти от АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ и китайски доброволци ще подарят на гостите бутиков концерт с музикални осъществявания на обичайни китайски принадлежности.  

Изложбата може да бъде прегледана до 24 април 2024 г.  включително.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР