Излизам от политиката, връщам се обратно в гражданското общество и

...
Излизам от политиката, връщам се обратно в гражданското общество и
Коментари Харесай

Бареков пред студенти в УНСС: Излизам от политиката, връщам се обратно в гражданското общество и медиите

Излизам от политиката, прибирам се назад в гражданското общество и медиите. Това разгласи евродепутатът Николай Бареков по време на конференция на тематика "Фалшивите вести - протестът на масите против елита в ХХI век ", която се организира в Университета за национално и международно стопанство /УНСС/. В зала „ Тържествена” Бареков анонсира и новия си медиен план – FАIRNEWS.BG, който ще съставлява онлайн платформа за противопоставяне на подправените вести.

Форумът, проведен от Николай Бареков и групата на Европейските консерватори и реформисти, даде опция на студентите да получат скъпи препоръки по тази причина кои са главните критерии за разграничение на истинността от неистинността в достигналата до тях информация и кои са оръжията за битка с т.н „ фалшив нюз”.

Бареков образно показа пред студенти метода, по-който работи механизмът за основаване, разпространяване, изразходване и внедряване на подправените вести. Графиката бе озаглавена „ Pink octopus”. „ Главата му е подмолен мозъчен концерн, който нормално е маскиран от верига от НПО-та. Тези организации бълват сътворена от тях вест, тя се поема от обществените мрежи, а от там и се отваря вратата към огромните малките екрани, където коментатори стартират да разискват въпросната вест. След което тя още веднъж се връща в обществените мрежи, само че този път с източник дадената телевизия и коментатор, при което новината попада във вестниците. По този метод неистинната информация се инжектира в съзнанията на читателите”, изясни евродепутататът и изрично съобщи, че огромният проблем е в това, че малките екрани са разрешили да се трансфорат в развъдник на тези подправени вести.



Като огромен проблем Бареков посочи и „ независимостта” на коментаторите и обществениците, които обикалят всекидневно телевизионните студия. Той е безапелационен, че постоянно следва да се задават въпросите в кой институт се подвизава въпросния коментатор, от кое място взима заплатата си, в коя Неправителствени организации членува. „ Всеки политик е задължен да се регистрира в Сметната палата, а тези, които минават за „ независими” никой не ги проверява”, съобщи той и уточни, че казусът може да бъде решен с една елементарна законова мярка - „ всички институции и НПО-та да бъдат проверявани и информацията кой и по какъв начин ги финансира да бъде изнасяна публично”.

Като най-големи жертви на подправените вести Бареков дефинира хора като Бойко Борисов, Ахмед Доган и самия него, тъй като по думите му най-потърпевши са тези, за които се знае доста. Фалшивите герои, които сами основават своите биографии и пишат недостоверни СВ-та, няма по какъв начин да попаднат под обстрелите на тези безпощадна машина, произвеждаваща „ фалшив нюз”, безапелационен е той.

Медиите се трансфораха в преторианска армия на властта. В отбрана на това своето изказване Бареков уточни образеца с родилата се в зората на неговата партия концепция да бъде раздаван таблет на всеки възпитаник. Той напомни по какъв начин всички публицисти и медии са го етикирали като краен популист и са му задавали въпроса от къде ще вземе пари за реализирането й, а когато господин Борисов дава глас на тази същата концепция, всички му ръкопляскат.

Най-зависимите хора са идеологически обременени. В тази връзка Бареков акцентира, че Идеологическият отдел на централният комитет на Българска комунистическа партия към този момент е сменен. Той се споделя „ Капитал”. Бареков уточни, че точно медиите от тази група са били главните репресивни маши, оповестили го за популист и измамник и опропастили концепцията му. По отношение на медийният олигарх Иво Прокопие, Бареков съобщи, че е неприемливо човек, който е взел участие в приватизацията в целия български преход, който е бил на най-висока позиция в бизнеса и в ръководството на бизнеса, който е обвинен и обвиняем да бъде представян като „ честен ментор”.

Според Бареков явлението „ фалшив нюз” има своята оптимистична и песимистична страна. По думите му положителността се състои в това, че подправените вести са революционно оръжие на модерното обществото, хората откриха своя метод за опозиция – изказване в обществените мрежи, това е модерният протест на масите. „ Страшното идва тогава, когато това оръжие попадне в ръцете на богати хора като Тръмп, Сорос, Путин и се трансформира в кибер оръжие”, безапелационен е той.

„ Основно предписание в публицистиката е инспекцията на информацията от най-малко два самостоятелни един от различен източника. Най-силното оръжие в битката против подправените вести е да умееш да се ориентираш. Проблемът е България е, че платформите, които дават обективната истина, са платени т.е не всеки може да си го позволи”. Това съобщи известният публицист Димитър Байрактаров.

В опит да помогне за решаването на казуса с подправените вести, евродепутатът основава "конгломерат от почтени медии ". Чрез платформата читателите ще имат опция да изпращат достигнали до тях вести, в достоверността на които се съмняват. Екипът на FAIRNEWS.BG ще прави обстойна инспекция на информацията и ще разгласява резултата от нея като ще установи с доказателства достоверна или недостоверна е получилата гласност информация. По време на лекцията бе показана и къса презентация, която онагледи правилото, по който ще работи новата платформа. Ще работя интензивно за честните медии, сподели в умозаключение Бареков.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР