Излиза от печат Тъжният гост“, роман с изключителна литературна сила

...
Излиза от печат Тъжният гост“, роман с изключителна литературна сила
Коментари Харесай

Европейска награда за литература: „Тъжният гост“ от Матиас Наврат

Излиза от щемпел „ Тъжният посетител “, разказ с изключителна литературна мощ и философска дълбочина, почетен с Европейската премия за литература (2020).

Търсейки отговори за същността на живота и гибелта, един мъж без име, основният воин в „ Тъжният посетител “ (превод: Жанина Драгостинова, 328 стр., цена: 22 лева.), последователно дава подтик на своята история. Разказвачът се разхожда из актуален Берлин и се среща с непознати хора, които му доверяват историите си: служащ на бензиностанция, който в миналото е бил хирург; странна архитектка, чиято интелектуална сила постоянно я повлича в непредвидена посока; откривател в научна лаборатория, който се пробва да върви по ръба на провокациите на специалността и на семейството… Фикция и действителност се сплитат в неотлъчно цяло, ужасът от терористичния акт на коледния базар в центъра на града през 2016 година се сблъсква с вярата, че таман в този международен град пристигналите от Източна Европа ще съумеят да осъществят фантазиите си. Всяка берлинска улица води към обособена орис, с цел да се получи „ градската карта “ на човешкия живот. Възниква въпросът дали в цялата празнина и самотност на съществуването си човек може да не помни за болката, или би трябвало да се научи да живее с нея, тъй като тя е част от самата тъкан на живота.

Матиас Наврат е роден през 1979 година в Ополе, Полша. През 1989 година дружно със фамилията си се реалокира в Германия. Следва биология в Хайделберг и креативно писане в Швейцарския книжовен институт в град Бил. Дебютът му като публицист е през 2012 година. Автор е на пет романа, които му носят голям брой литературни награди: „ Аделберт декор Шамисо “, медала „ Алфред Дьоблин “, премията „ Фонтане “ и други Романът му „ Тъжният посетител “ е почетен с Европейската литературна премия през 2020 година. Според „ Велт ам Зонтаг “ това е разказ в търсене на смисъла, опит в свят без господ и без религия в отвъдното да се намерят учредения човек да се опълчи на отчаянието.

Този издателски план е финансиран с поддръжката на стратегия „ Творческа Европа “ на Европейската комисия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР