Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се сви през май

...
Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се сви през май
Коментари Харесай

ЕЦБ с последни данни за текущата сметка на еврозоната

Излишъкът по настоящата сметка на еврозоната се сви през май до най-ниско равнище от повече от три години насам, демонстрират данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи БНР.

Положителният баланс по настоящата сметка на сезонно поправена база понижава през май до 22,44 милиарда евро от 29,55 милиарда евро през април. Това съставлява най-ниският остатък по настоящата смета от март 2015-а година, когато той беше в размер на 19,46 милиарда евро.

Балансът по настоящата сметка е значимо мерило за интернационалната финансова позиция на европейската стопанска система и мери жестоко разликата сред локалните спестявания и вложения. Позитивен баланс значи, че еврозоната е чист заемодател на останалия свят, до момента в който негативен баланс по настоящата сметка значи, че районът е чист кредитополучател.

Излишъкът при търговията със артикули се намали през май до 21,0 милиарда евро от 22,0 милиарда евро месец по-рано, до момента в който остатъкът в областта на услугите се сви до 8 милиарда евро от 10,0 милиарда евро през април.

Същевременно първичният приход в границите на еврозоната възлезе на едвам 3,0 милиарда евро по отношение на 9,0 милиарда евро през предходния месец, а дефицитът по вторичния приход се сви до 10,0 милиарда евро от 11,0 милиарда евро.

Сумарните данни за 12-те месеца до края на май 2018 година демонстрират, че остатъкът по настоящата сметка в еврозоната е бил в размер на 406,0 милиарда евро, което съставлява 3,6% от Брутният вътрешен продукт на 19-те страни - членки, по отношение на остатък за 360,0 милиарда евро, или 3,2% от Брутният вътрешен продукт за същия интервал година по-рано.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР