Излишъкът по бюджета на страната се очаква да достигне до

...
Излишъкът по бюджета на страната се очаква да достигне до
Коментари Харесай

Очакват се 1 млрд. лева бюджетен излишък към края на юни

Излишъкът по бюджета на страната се чака да доближи до 1.160 милиарда лв. към края на месец юни тази година, сочат предварителните данни и оценки на Министерство на финансите. Превишението на приходите над разноските единствено за месец юни се чака да бъде в размер на 555 млн. лв. вследствие на по-високите данъчни приходи, защото на 30 юни изтича крайният период за внасянето на корпоративния налог.

Очаквания остатък нараства доста по отношение на предходния месец май. За съпоставяне, към края на май Министерство на финансите регистрира остатък на касова основа в размер на 605.1 млн. лв..

„ Подобрението на бюджетната позиция за месеца се дължи главно на по-високите приходи по отношение на крайния период (30 юни) за подаване на годишната данъчна декларация за 2021 година по Закона за корпоративното подоходно облагане, надлежно и за внасяне на корпоративен налог, налог върху разноските, налог върху приходите на бюджетните предприятия и на налог върху активността от опериране на кораби. Положително въздействие върху растежа на приходите оказват и постъпленията от косвени налози, помощите (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) и други.”, показват от финансовото министерство.

Основни параметри по КФП към края на юни на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална стратегия (КФП) към юни 2022 година се чака да бъдат в размер на 28.223 милиарда лева (49,3 % от годишния разчет) и нарастват с 3.462 милиарда лева (14,0 %) по отношение на регистрираните за същия интервал на 2021 година. Данъчните и неданъчните приходи по КФП нарастват номинално по отношение на юни 2021 година с 3.301 милиарда лева, а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) със 161 млн. лв..

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юни 2022 година са в размер на 27.063 милиарда лева (42,9 % от годишния разчет). За съпоставяне, разноските по КФП за първото полугодие на 2021 година бяха в размер на 24.645 милиарда лв..

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.06.2022 година от централния бюджет, възлиза на 813 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Размерът на фискалния запас възлиза на 9.37 милиарда лв. към края на май
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР