Излезе от печат представителен каталог с археологически находки, открити при

...
Излезе от печат представителен каталог с археологически находки, открити при
Коментари Харесай

Излезе каталог Намерено от Шкорпил

Излезе от щемпел внушителен азбучник с археологически находки, открити при теренната работа на чешкия академик Карел Шкорпил в района на Русе при започване на ХХ век. Колекцията се състои от артефакти от фондовете на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. В този си тип тя се демонстрира пред обществеността за първи път у нас.

Археологическото завещание, оставено от Карел Шкорпил, е от значително значение и с висока стойност за създаване на повсеместен роман за развиването на Русе и долината на Русенски Лом през вековете. Темата обвързва другите аспекти от построяването на културния пейзаж на района през обособени интервали, с неговия актуален образ, като се основава обязаност с общото европейско завещание. Каталогът с предмети от активността на Шкорпил в Русе показва първите теренни находки от района и тяхната значителност за последващите научни търсения в полето на археологията.

Създаването на изданието е следващата интензивност, която извежда на напред във времето знанието за активността на Карел Шкорпил, един от създателите на Русенския музей, с помощта на който при започване на ХХ век – след издаването на книгата „ Опис на старините по река Русенски Лом “, нашият край става най-добре изследван в страната.

Каталогът е отпечатан, с помощта на плана „ Намерено от Шкорпил “, който се осъществя с поддръжката на Програма „ Култура “ на Община Русе, както и със съдействието на Национален археологически институт с музей – Българска академия на науките.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР