Излезе от печат монографията „Сердика в VI – VII век.

...
Излезе от печат монографията „Сердика в VI – VII век.
Коментари Харесай

Какви са били парите в антична Сердика?

Излезе от щемпел монографията „ Сердика в VI – VII век. Парично обращение, тежести, печати” с създател проф. доктор Дочка Владимирова-Аладжова от Секция за нумизматика и епиграфика на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ-БАН). Това осведомят от културната институция на своя уебсайт.

Изследването е оповестено в поредицата “Разкопки и проучвания”, книга XLVII, издание на НАИМ-БАН. Проучването се гради върху разбор на монетите, тежестите и печатите добити при археологическите изследвания в Сердика през последните 20 години. Това са материали, които имат директно отношение към търговско-икономическите връзки в Сердика, разкриват връзката сред града и централната власт във Византия. Част от изследваните артефакти не са познати в научната книжнина, което трансформира поставените проблеми в предизвикателство за всеки експерт.

Въпреки големия размер информация за Сердика към момента остава неуточнен въпросът за прехода от късноантичния към средновековния град и настъпилите промени през VI – VII в. Според археолозите информацията за този интервал е мъчно установима, което се изяснява с непредставителния темперамент на жилищата и структурите, както и с тяхното заличаване в забележителна степен от солидните основи на османските и актуалните здания.

На фона на лимитираните и не всеки път хронологически сигурни данни от терена в актуалното проучване са включени монументи, които имат относително точна датировка – монети, тежести, печати, които са значими свидетелства за историята на града през този интервал.

Настоящото проучване е първото по рода си изследване за Сердика, в което са събрани в повсеместен труд нумизматичните и сфрагистичните монументи, проучени сложно като взаимно свързани артефакти. Те осветляват, допълват, а в някои случаи и поправят известните до момента исторически и археологически сведения за града през интервала VI – VII в.

Онлайн версията (със свободен достъп) към този момент е налична на уеб страницата на НАИМ-БАН, откъдето може да бъде свалена като pdf файл.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР