Излезе ключово становище на Генералния адвокат на Съда на Европейския

...
Излезе ключово становище на Генералния адвокат на Съда на Европейския
Коментари Харесай

Генералният адвокат на СЕС подкрепи КПКОНПИ по делото за конфискация на имуществото на Цветан Василев

Излезе основно мнение на Генералния юрист на Съда на Европейския съюз (СЕС) Eleanor V. E. Sharpston по преюдициалното питане на арбитър Катерина Енчева от Софийския градски съд (СГС) по делото на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) за конфискация на активите на банкера дезертьор Цветан Василев. Това оповестява Правен свят.

Генералният юрист Sharpston в огромна степен застъпва тезата на Антикорупционната комисия и заключава, че един път стартирано гражданското произвеждане по конфискация на незаконно имущество се води без значение от наказателното произвеждане, формирано против разследваното лице.

"Гражданското произвеждане се концентрира върху имуществото, а не върху лицето, което е разследвано ", написа още в мнението .

Според Sharpston произходът и методът на придобиване на активите се проверяват с оглед установяване дали те би трябвало да бъдат запорирани или иззети.

"Гражданската конфискация не е обвързана с резултата от наказателното произвеждане ", счита още Eleanor V. E. Sharpston.

Същата теза неведнъж застъпваше и към този момент някогашният ръководител на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който остро възрази против преюдициалното питане на арбитър Катерина Енчева от Софийски градски съд до Съда в Люксембург.

През пролетта на 2018 година Георгиев изрази опасения, че питането има за цел блокиране на делото, което КПКОНПИ води против укриващия се в Сърбия Цветан Василев. "Смущаващото в преюдициалното питане на Софийски градски съд е, че то възпроизвежда условия, посочени от страна на Цветан Василев ", сподели в изявление за "Правен свят " Георгиев.

Думите му станаха мотив за масирана акция против него, в която съществени настоящи лица бяха управленията на Съюза на съдиите в България (ССБ) и на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, както и медиите, благосъстоятелност или финансирани от подсъдимите Иво Прокопиев и Цветан Василев.

По-късно Пламен Георгиев изрази упования, че Съд на Европейския съюз ще се произнесе в интерес на Комисията по запитването на Катерина Енчева. Според него голям брой от страните членки на Общността са застъпили тезата, че гражданската конфискация следва да продължи, без значение какво е решението по хода на наказателното произвеждане, тъй като то е единствено мотив за настояването за запор или конфискация на имуществото, за което се твърди, че е добито по незаконен метод.

Същото мнение в този момент се застъпва и от Генералния юрист на Съд на Европейския съюз, само че това не значи, че Съдът ще вземе това решение. Все отново практиката на Съда в Люксембург сочи, че в множеството случаи произнасянето съответствува със мнението на Генералния юрист.

Ако и Съд на Европейския съюз се произнесе в интерес на КПКОНПИ, то решението ще има правни последствия за гражданската конфискация освен у нас, само че и в целия Европейски съюз.

За момента е ясно, че мнението на Генералния юрист Eleanor V. E. Sharpston дава доста ясна оценка и за скандалното тълкувателно решение на Върховен касационен съд, признато тъкмо преди година, с което висшите магистрати направиха несполучлив опит за бойкот на гражданската конфискация. Със незабавна смяна в законодателството този маньовър на съперниците на Антикорупционната комисия бе предотвратен.

Към днешна дата Пламен Георгиев е общоприет консул на България във Валенсия, а малко откакто прати запитването до Съд на Европейския съюз арбитър Катерина Енчева бе командирована като специалист на България в Европейската комисия. Последното стана с общителното подпомагане на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов. Заради запитването на Софийски градски съд обаче доста от делата по конфискация на незаконно имущество, които КПКОНПИ води са във фаза изчакване на произнасянето на Съда на Европейския съюз, което се чака да се случи до броени седмици.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР