Излезе комикс на романа Под игото в лимитиран тираж от

...
Излезе комикс на романа Под игото в лимитиран тираж от
Коментари Харесай

Издадоха лимитирана серия на комикс по романа „Под игото”

Излезе комикс на романа „ Под игото ” в лимитиран тираж от 100 екземпляра. Съставител и издател на комикса е арх. Орлин Неделчев. Рисунките са дело на французина Жак Наре и са от края на 60-те години на предишния век, когато Наре посещава България. Били са оповестени в 135 броя на френския вестник „ Юманите ”. За да стигнат до актуалното издание, са сканирани и модифицирани, осведоми bTV.

Идеята за комикса била подхвърлена от другар на арх. Неделчев, който попаднал на изявление в списание „ Българска телеграфна агенция Паралели ” от 1970 година с френски художник, който бил нарисувал комикс по романа на Иван Вазов – „ Под игото ”. В изявлението Наре споделя за визитата в България, което подхванал дружно със брачната половинка си. В продължение на няколко дни те следили архитектурата, носиите, даже антропологичния типаж на героите, които Вазов разказва в романа.

По думите на арх. Орлин Неделчев начинанието не било елементарно, макар че най-после съумял да събере на едно място всички рисунки на „ Под игото “ от септември 1969 година до март 1970 година

„ В продължение на три години провеждахме непрестанни кореспонденции. Разбрах, че „ Юманите ” не имат рисунките, а художникът и брачната половинка му нямат директни наследници. Правата са оставени по европейското законодателство на предписание на министерството на културата на Франция ”, споделя арх. Неделчев. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР