Излагането на онлайн рискове е спаднало с три процента спрямо

...
Излагането на онлайн рискове е спаднало с три процента спрямо
Коментари Харесай

Петте най-големи риска за безопасността в интернет


Излагането на онлайн опасности е спаднало с три % по отношение на миналата година
(снимка: Microsoft)

Хората по целия свят да възприемат отговорно държание и „ цифрова просвета “ (digital civility), да се отнасят между тях с почитание и достолепие онлайн, прикани Microsoft, като разгласява и резултати от изследване, които разкриват най-сериозните онлайн опасности за потребителите.

В изследването, направено през май 2020 година в 32 страни, Microsoft изследва положението на цифровата просвета, с цел да реши настройките и усещанията на младежите (13-17 години) и възрастните (18-74 години). включва въпроси като „ Какви онлайн опасности сте изпитали Вие и Вашето близко обграждане, по кое време и какъв брой постоянно са възниквали рисковете и какви последици и дейности са били подхванати? “ и мери излагането на 21 онлайн риска в четири области: поведенческа, морална, полова и лична/натрапчива, в продължение на целия живот.

На базата на изследването е формиран Индекс за цифрова просвета ( – DCI), който работи на следния принцип: колкото по-ниска е цената (по канара от 0 до 100), толкоз по-ниска е опцията респондентите да бъдат изложени на риск и по-високо е възприетото равнище на онлайн просвета измежду хората в тази страна.

Индексът разкрива, че излагането на онлайн опасности е спаднало с три % по отношение на миналата година – от 70% на 67%.

Проучването преглежда 21 риска, като първите 5 от тях са:
нежелателен контакт; различни типове измами; нежелан секстинг (съобщения със полово съдържание); злобно отношение към някого; тролинг (провокации/умишлено провокиране на конфликти).
Изследването на Microsoft за цифровата просвета разкрива забавни обстоятелства:

На младежите се дължи забележителното усъвършенстване в онлайн културата на държание. Всъщност показателят при тях за всичките 32 страни се усъвършенства до 63% – от 66% през 2019 година, до момента в който DCI измежду възрастните респонденти се усъвършенства единствено с един % (до 71% от 72%).

Освен това младежите демонстрират по-добри резултати във всичките четири рискови категории, като половите опасности спадат с съвсем четири процентни пункта за младежите. Този спад може да бъде привързан с по-голяма осведоменост измежду младежите за съществени онлайн опасности, като изнудване и други злоупотреби.

 Милениалите и потомство Z са били най-силно наранени от онлайн тормоз.

 Всеки четвърти човек споделя, че културата на държанието в интернет е била усъвършенствана по време на COVID-19.

От новите участници в изследването Тайван записва най-благоприятния индикатор за показател на цифрова просвета и се подрежда на пето място измежду 32-те изследвани географски райони, регистрирайки DCI от 61%. Този резултат е с шест процентни пункта по-благоприятен от междинното за света и следва единствено Холандия (51%), Англия (55%), Съединени американски щати (56%) и Сингапур (59%), които заемат надлежно четирите челни места.

Съобщавайки тези данни, Microsoft се надява всички консуматори, основателите на политики и фирмите да обмислят нуждата от по-безопасен интернет и да употребяват резултатите за световен подтик към държание, учредено на почитание и висока „ цифрова просвета “.

Като участник в Деня за безвреден интернет (SID) през последните 17 години, Microsoft приканва консуматори по целия свят да се включат в самодейността и да научат за онлайн рисковете за сигурността в новия показател DCI.

Предизвикателството Digital Civility Challenge предизвиква потребителите да ползват 4 съществени правилото на държание:

1. Златното предписание – всеки да се отнася към другия с почитание, схващане, вежливост и състрадание.

2. Уважение към разликите , признание на другите вероятности, а когато възникне противоречие, да се заобикалят персонални офанзиви, обвинявания и „ изтъкване с пръст “;

3. Да се направи пауза преди да се отговори на изказване, с което човек не е склонен – да не се разгласява нищо, което може да нарани другия, наруши репутацията му или заплаши сигурността му;

4. Отстояване на личните позиции и същина , оказване на поддръжка на тези, които са обект на онлайн корист и свирепост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР