Излагането на ниски дози йонизираща радиация е свързано с умерено

...
Излагането на ниски дози йонизираща радиация е свързано с умерено
Коментари Харесай

Ниските дози радиация са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания

Излагането на ниски дози йонизираща радиация е обвързвано с умерено нараснал риск от сърдечносъдови болести, съгласно разбор на най-новите данни, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на обява в " Бритиш медикъл джърнъл ".

Международният екип от учени, направил разбора, отбелязва, че откритията имат значение за пациентите, които са изложени на радиация като част от полаганите медицинските грижи, както и за лицата, занимаващи се с ръководство на радиационните опасности за работещите в нуклеарната промишленост и за обществеността.

В публикацията се показва, че откритите опасности " би трябвало да се вземат поради в политиката за радиационната отбрана ".

Известно е, че излагането на високи дози радиация може да повреди сърцето. Убедителните доказателства за връзката на ниските дози радиация със сърдечносъдови болести заболявания (от лъчетерапия или работа в нуклеарната индустрия) обаче не са толкоз ясни.

За да запълнят тази празнота в знанията, експертите са анализирали изследвания, оценяващи връзката сред редица сърдечносъдови болести и радиационното облъчване (основно лъчетерапия и професионално облъчване).

Изследователите са изключили неинформативни набори от данни или такива, които значително дублират други, като са оставили подобаващи за финален разбор 93 изследвания, оповестени най-вече през последното десетилетие. Тези проучвания обгръщат необятен набор от дози, краткосрочно и дълготрайно излагане и правят оценка честотата (заболеваемостта) и смъртността от разнообразни типове сърдечносъдови болести.

Вземайки поради други значими фактори, като да вземем за пример възрастта по време на облъчването, откривателите са разкрили доказателства за дозозависимо нарастване на риска от сърдечносъдови болести в необятен диапазон от радиационни дози.

Авторите на изследването допускат, че механизмите на тези сърдечносъдови резултати са едва проучени, даже и при високи дози. Те също по този начин признават, че малко изследвания са оценили вероятните модифициращи резултати на метода на живот и медицинските рискови фактори върху радиационния риск, заради което са нужни спомагателни проучвания.

Учените са открили, че даже при дози на облъчване под 0,1 Gy (Грей), и при по-ниски дози под формата на неведнъж излагане в продължение на часове или години, относителният риск от сърдечносъдови болести се усилва.

Изследователите споделят в умозаключение, че откритията им удостоверяват връзката сред острото облъчване с високи дози и (в по-малка степен) хроничното облъчване с ниски дози радиация и множеството типове сърдечносъдови болести. Те допускат, че " вредата от радиацията може да е била доста подценена, което значи, че радиационната отбрана и оптимизацията при ниски дози би трябвало да бъдат преосмислени ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР