Излъчването на световната купа по ръгби по БНТ 3 засили

...
Излъчването на световната купа по ръгби по БНТ 3 засили
Коментари Харесай

Ръгби клуб Бесите проведе първа тренировка в Пловдив

Излъчването на международната купа по ръгби по Българска национална телевизия 3 ускори интереса на този спорт в страната ни. Доказателство за това е новосформирания клуб по този спорт в Пловдив, а екипът ни там участва на първата подготовка, която беше водена от националният играч Костадин Дебренлиев.

При засилен интерес мина първата подготовка по ръгби, като в нея се включиха мъже, дами и деца. Учредителите дефинираха събитието като историческо, защото Пловдив към този момент има своя първи ръгби клуб, носещ името „ Бесите “. Името идва от свободолюбиво тракийско племе, населявало територията на сегашен Пловдив, за което се счита, че е едно от първите чели библията на тракийски език. Именно, въодушевени от качествата на Бесите, новия клуб се надява да покаже дългоденствие и темперамент.

„ Аз персонално отдавна проследявам спорта. Малко съм го поигравал и с помощта на Българска национална телевизия и излъчването на БНТ3, с помощта на Костадин Дебренлиев и Васил Върбанов, ни се възобнови тази пристрастеност и взехме решение, че би трябвало да се играе ръгби и в Пловдив. Като за срамотите, че няма тим по ръгби в Пловдив, пловдивчани евентуално ще имат предпочитание да играят. Това ни накара да създадем тим “, съобщи учредителят на ръгби клуб - " БЕСИТЕ " - Пловдив Абеди Бираджакли.

„ Явно е имало е имало предпочитание и потребност в Пловдив да се играе ръгби. Ръгби е спорт за всички без значение пол, възраст, физическа подготовка. Един доста сложен спорт, разрастващ разнообразни качества в хората, подрастващите. И просто, може би е имало потребност този спорт просто да се и на нашата географска широчина, “ добави различен от учредителите Сребро Филипов.

Първата подготовка мина под диктовката на един от най- положителните ни национални състезатели Костадин Дебренлиев, който остана впечатлен от интереса на пловдивчани.

„ Първите стъпки, естествено, в действителност е да се срещнем с хората, които са пристигнали през днешния ден. Те да се опознаят, да схванат какви са задачите на създателите на клуба. Какви са техните планове. Да поговорим за ръгби, да разберем, че има разлика сред ръгби и американски футбол. Да разберем, че ръгби не произлиза от двете думи ръчкам се и се удрям, а е спорт, който е произтекъл от град Ръгби в Англия. И общо- взето да разбием всички легенди, за този недодялан спорт, който в действителност е кавалерски. Първо би трябвало да се научат основите на самия спорт, преди да се мине към контактните тренировки към мачовете “, показа националният играч по ръгби Костадин Дебренлиев.

Учредителите на новия клуб се надяват неговата активност да продължи в годините, само че всичко би трябвало да стане малко по малко.

„ За в този момент гледаме да се забавляваме, да притеглим повече хора, и възможни един ден да се включим към българската федерация. Да се взе участие в българското ръгби състезание. Вероятно феновете не знаят, само че има такова състезание. Ръгби се играе доста в други градове, за разлика от Пловдив, който занапред, само че се надявам, че Пловдив ще стане един ръгби град, и ще се любува на играта на нашия тим “, добави Абеди Бираджакли.

„ Вратите са отворени за всеки, да пристигна, да опитва. Да види неговото ли е, не е ли. Искам да подчертая, че играем безконтактно все още. т.е, няма блокажи, няма събаряне на земята, няма травми. Така, че в действителност е отворен спорт за всички “, разясни Сребро Филипов.

Ето по този начин бяха сложени основите на ръгби в Пловдив, с доста въодушевление, вяра и предпочитание за развиването на този спорт.

Автор: Мария Павлова

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР