Изкуствоведът Ива Досева е категорична, че баща й не е

...
Изкуствоведът Ива Досева е категорична, че баща й не е
Коментари Харесай

Дъщерята на големия актьор Досьо Досев възмутена от скалния му портрет в Созопол: Това е неуважение!

Изкуствоведът Ива Досева е безапелационна, че татко й не е обичал труфя и не би му харесал методът, по който е изобразен

Дъщерята на огромния артист Досьо Досев – изкуствоведът Ива Досева, се възмути от портрет на татко си, който се появи преди дни на скалите в Стария Созопол на нос Скамни. Тя не приема като респект към паметта на татко си акта на по думите й – самоукия художник Стойко Гагъмов.   

Досева е безапелационна, че татко й не е обичал труфя и не би му харесал методът, по който е изобразен.

„ Уважаеми жители на Созопол (бих желала да кажа „ съграждани “, тъй като обичам Созопол като роден град), благодаря ви за топлото отношение към татко ми през десетките години, които той прекара в обичания си град! Убедена съм, че тъкмо по тази причина харесвате и изображението му на скалите на нос Скамни. Според мен, обаче, с „ портретите “ по скалите на създателите (Татяна Лолова, Леа Иванова, Стефан Данаилов, Тодор Колев, Георги Парцалев, Борис Карадимчев, Крикор Азарян, Георги Минчев, Йордан Радичков, Борис Христов, Джон Ленън, Ернест Хемингуей) НЕ се показва почитание към техните персони. Тъкмо противоположното! Не са подобаващи нито мястото, нито методът. Нека не забравяме, че Созопол е архитектурен и исторически резерват, това са скалите, непокътнати непроменени от времето на Древна Аполония и на първите християнски проповедници, посетили града “, разяснява Ива Досева.

Нима бихте позволили някой, който не познава традициите на Созопол, да натрапва своите възгледи за изкуството и вечно да промени образа на Созопол, пита тя.

„ Баща ми обичаше както жителите на Созопол, по този начин и неговата природа. В никакъв случай не би желал тя необратимо да се поврежда. Използвам случай да оповестя, че в памет на татко си и като признателност за вашето положително отношение, най-скоро време ще даря на Художествената изложба на Созопол негов портрет, нарисуван от фамозен художник, също другар на Созопол “, прибавя дъщерята на Досьо Досев – изкуствоведът Ива Досева.
 Портретът Досьо Досев в Созопол фотография: Тодор Петров
Според Ива Досева е нарушена и наредбата за публичния ред и портретите съставляват самобитен вандалски акт. Скалите обаче са изключителна държавна благосъстоятелност и това прави проблема по-сложен. Тепърва ще бъде установявано дали има нарушавания и ще се взема решение какви ограничения да бъдат подхванати. В Пловдив обаче същият художник е глобен, откакто изрисувал с сходни портрети скалите на Сахат тепе.

Актьорът Досьо Досев, една от емблемите на Созопол. Доайенът от филмовия екран и сцената ни напусна на 88-годишна възраст в средата на септември т. година

Той е роден в София на 12 април 1934 година, приключва ВИТИЗ " Кръстьо Сарафов " през 1955 година. Играе в бургаския спектакъл в славния интервал, когато Вили Цанков, Юлия Огнянова и Методи Андонов са режисьори сред 1957 и 1961 година След 3 сезона и функции, които са завладяване в креативната му биография, напуща след разпадането на групата. Част е от състава на Народен спектакъл за младежта София (1961 – 1965) и Театър " София ", на чиято сцена играе над 4 десетилетия.

Снимал се е в близо 70 кино лентата. Сред тях са " Привързаният балон ", " Гибелта на Александър Велики ", " Мъже в командировка ", " Иван Кондарев ", " Масово знамение ", " Вик за помощ ", " Версенжеторикс ", " Пансион за кучета ", " Подгряване на вчерашния обед ", " Принцът и просякът ".

Самият той постоянно е казвал, че се усеща повече жител на Созопол и Бургас, в сравнение с София. Носител е на премията " Златен век - огърлие " и грамота от 2019 година.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР