Изкуството възпитава добродетели. Това е начинът, по който можем да

...
Изкуството възпитава добродетели. Това е начинът, по който можем да
Коментари Харесай

Насимо: Изкуството, което възпитава добродетели

Изкуството възпитава добродетели. Това е методът, по който можем да променим мирогледа си към една много по-благоприятна среда за цялото общество. С тази задача се занимава Фондация Fine Graff Art, която изрисува фасадите на учебните заведения из страната и по този метод въодушевява децата ни, съобщи кореспондент на БГНЕС.


„ Установихме, че има огромна потребност да има повече изкуство в средата, в която децата ни обитават в по-голямата част от деня, тъй като то въодушевява и развива нюх, усет към естетиката, който малко липсва в нашата страна “, съобщи пред БГНЕС създателят на Fine Graff Art и прочут стрийт арт художник Станислав Трифонов-Насимо.

Той изясни по какъв начин е стартирала фондацията. „ Преди няколко месеца успяхме да създадем Фондацията, тъй като взехме решение да оказваме помощ на учебните заведения, които нямат нужните бюджети, само че имат предпочитание стените им да бъдат обрисувани “, сподели създателят на плана.


Парите от продажбата на репродукциите на художниците, които вземат участие във фондацията, се подаряват и с тях финансират изрисуването на колкото се може повече учебни заведения в страната. „ Същевременно даваме и повече работа за българските фрески да се развиват в България. Целта е да създадем нещо положително за цялото общество “, изясни Насимо.

Зад платформата Fine Graff Art стоят и създателите Николай Ангелов-Гари, Елисавета Ангелова, Иван Шопов, Димитър Йотов, Камен Бонев, Миленист и Светлозар Янков-Све.


„ Намирам задоволеност в тази наша задача и цел, да облагородим толкоз доста пространства в България, че хората да гледат по различен метод на изкуството “, съобщи художникът Светлозар Янков-Све.

Камен Бонев, пък чиито произведения са излагани в Лувъра, Капри, Виена, Рим и десетки други градове по света, съобщи, че задачата на работата им е изкуството да излезе от ателието. „ Рядко младежите посещават изложения, а по този метод ще могат да възпламенят пристрастеността си към това изкуство срещайки се с него директно в учебните заведения “, изясни известният художник. Камен Бонев показа, че в програмата имат заложени диалози с учениците и родителите, в които да се разискват елементи, свързани с изкуството и по този метод и те да получават информация какъв брой е значимо това както за децата им, по този начин и за тях.


Следващият план на Фондацията ще бъде обрисуването на учебно заведение СУУУС проф. Дечо Денев, чиито стени ще придобият светлината на изкуството. „ Изключително доста ни радва опцията да срещнем сърцати хора, които са отворени към изкуството, към нашата концепция и доста години ние се опитваме да намерим такива. Сега за нас е същинско знамение и благополучие, че успяхме да срещнем този екип, който е подготвен да осъществя и чудесния план “, това съобщи за БГНЕС шефът на учебното заведение Севдалина Джонгарска.

Училището е и по-специално, тъй като е първото на Балканския полуостров ориентирано към деца с повреден слух. „ Изключително доста се надяваме учениците да бъдат въвлечени в процеса на творене, тъй като това са деца, при които загубата на слух води до развиването на друга чувствителност, която разрешава внимание към детайла, интерес към образния тип изкуства, които компенсират загубата на слуха. Те имат извънредно огромен интерес както към рисуването, по този начин и към работата с различен тип изкуство и са отворени към красивото в живота “, изясни Севдалина Джонгарска.


Фокус върху децата постав и координаторката на фондацията Айлин Етемова. „ Идеята ни е, до момента в който протича процесът при изобразяване на стенна живопис, да намерим децата, които имат афинитет към това изкуство, с цел да бъдат част от него, тъй като всички деца се раждат изобретателни, само че доста постоянно не съумяваме да намерим път към тази наша креативност. По този метод считаме, че това е нашият инструмент, с който можем да помогнем на децата да преоткрият този собствен гений “, разясни Етемова.

Тя изясни, че фондацията работи главно с държавни учебни заведения, детски градини и читалища, като финансирането се реализира посредством дарения. „ Имаме срещи с бизнеси, които виждат съпричастност и тази идея като своя. Всеки, който желае да се включи в това може да избере от нашата платформа Fine Grafft Art принт и да насочи средствата от този принт към избраното учебно заведение “, посочи Айлин Етемова.


Димитър Йотов, който е един от прелестните създатели, стоящи зад идеята, добави, че отсега нататък е планувано обрисуването на още доста учебни заведения, а запитвания към този момент има. „ Всички прегръщат концепцията, която и ние прегръщаме като художници. Въпрос на време е всичко да се случи оптимално бързо и красиво “, изясни Йотов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР