Изкуството в публичната среда беше тема на семинара, който се

...
Изкуството в публичната среда беше тема на семинара, който се
Коментари Харесай

Виена подпомага и насърчава изкуството в публичната среда

Изкуството в обществената среда беше тематика на семинара, който се организира в Софийската градска художествена изложба. Пред специалисти от Столичната община шефката на виенското общинско сдружение "Изкуство в публичното пространство " Мартина Тайг показа политиката и опита на Виена в тази област. Сред главните тематики бяха целите и публичните послания на актуалното изкуство в градска среда, механизмите за финансиране на плановете и процедурите за избор на творбите на изкуство и мястото, където ще бъдат сложени.
Във Виена изкуство може да се види освен в музеите и галериите. Навсякъде в града публичните пространства са осеяни с непрекъснати или краткотрайни обекти на изкуството. През 2004 година, след доста години без правилник, по самодейност на общинските посоки просвета, градоустройство и жилищна политика е основана общинска конструкция за поощряване на изкуството в публичното пространство. Виена не възприема изкуството в обществената среда като украса, а като опция за диспути и справяне със съществуващото наличие и радикални естетически постулати, както и като алегорично обозначаване на останали отвън културното въздействие територии. Мисията й e да оформя, съживява и обогатява обществената среда с краткотрайни и непрекъснати обекти на изкуството, като по този метод го прави и по-привлекателно за живеещите. Така, от една страна, се укрепва идентичността на актуалния град, а от друга, публичните пространства още веднъж възстановяват функционалността си на агора - място за обществено-политически и културни диспути.
Общинското сдружение "Изкуство в публичното пространство " реализира художествени планове, разпорежда поръчки, предлага планове на художествени състезания, отпуска стипендии на създатели или уредници на планове и реализира симпозиуми, изявления, медиационни стратегии и други Първото и неотменно изискване е плановете да бъдат предопределени за публично наличното градско пространство на Виена, където изкуството може да бъде забелязано и съпреживяно от всеки. Предпочитано място за такива планове са пространства отвън идеалния център, който към този момент е пренаситен с творби на изкуството. Изключения се вършат рядко и единствено за краткотрайни арт съоръжения. Осъществените планове предизвикат, насочват вниманието към настоящи публични проблеми и съхраняват историческата памет.
При основаването си структурата е фонд, който по-късно е преобразуван в общинско сдружение. Постъпилите планове се преглеждат от интернационално жури три пъти годишно. Финансовите средства за поощряване на изкуството са в размер на 800 000 евро годишно и се отпускат от общинския бюджет. Други източници на финансиране на плановете са персонално присъединяване или средства от трета страна, които обаче би трябвало да обезпечи самият създател.


Временна апаратура на пл. "Нестрой "
Снимки (с) KoR

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР