Изкуството на Вермеер е като покрито с лед езеро, където

...
Изкуството на Вермеер е като покрито с лед езеро, където
Коментари Харесай

Пет скрити символа в картините на Вермеер

Изкуството на Вермеер е като покрито с лед езеро, където под хладната, кристална повърхнина се крие един напълно чужд живот. В рамките на красиво построената образна действителност на художника има и едно друго измерение: невидимият свят на концепциите, изречени на езика на знаците. „ За Вермеер символизмът бил от решаващо значение “, споделя Питер Рулофс, един от кураторите на изложбата отдадена на картините на холандския художник, пред BBC Culture. Един от ползите на кураторите е по какъв начин знаците действат в изкуството на Вермеер, с цел да споделят религиозни хрумвания. „ Те помогнаха за представянето на картините му като тип благодетелен образец. “

Ето по какъв начин пет на пръв взор случайни обекта - завеса, грейка за крайници, връхна дреха, везни и стъклено кълбо - разкриват по-дълбоките смисли вложени в картините на Вермеер.

1. Завесата в „ Момиче, което чете писмо до отворен прозорец “ (1657-8)

" Girl Reading a Letter at an Open Window "
(1659)
By ~ Johannes Vermeer
— VedicAryan (@AnupVedic)
Вермеер е на 25 години, когато рисува „ Момиче, което чете писмо до отворен прозорец “. Това бележи нов поврат в кариерата на художника, където той се отдалечава от религиозните подиуми и стартира да се концентрира върху интимни, ненапълно интровертни епизоди от домашния живот. В центъра на това произведение на изкуството е тихото успокоение на дамата, погълната от четенето. Поколения фенове на изкуството са се възхищавали на изящното показване на артефакти и човешки темперамент в тази картина. И въпреки всичко един подробност целеустремено разрушава тази съвършена заблуда.

Зелената завеса, която покрива една пета от композицията, окачена на релса с месингови пръстени. В Холандската република от XVII-ти век картините постоянно били покривани със пердета, с цел да ги предпазят, и Вермеер наподобява го е присъединил като trompe l'oeil - илюзионистичен трик за окото, който ни изкушава да протегнем ръка и да я дръпнем встрани.

Освен това напомня една история разказана в „ Естествена история “ на Плиний Стари от 77 година сл. Хр. Разказва за двама художници, Зевксис и Паразий, които се състезавали, с цел да преценяват кой е по-добрият художник от двамата. Зевксис основал натюрморт, в който гроздето било толкоз реалистично нарисувано, че когато покривалото на картината било махнато, птиците дохвърчали да го изядат. Когато Зевксис се опитал да разкрие картината на Парасий, той беше учуден да открие, че покривалото й в действителност било нарисувано. Завесата на Вермеер е алюзия към тази известна история, с която да символизира уменията си и да ни принуди да сложим под въпрос проучването на илюзията и действителността в изкуството.

2. Грейката за крайници в „ Млекарката “ (1658-59)

The Milkmaid, 1660

Johannes Vermeer
— Scott (@Havenlust)
Стаята е студена и скромна, с влажни петна по стената и спукано стъкло. Прислужницата подготвя пудинг от прокиснал самун и мляко. Но грейката за крайници в долния десен ъгъл по талантлив метод трансформира смисъла на изображението, като го прави доста повече от документ за всекидневието.

В грейките за крайници били слагани горещи въглища и били поставяни под полите на дамите, до момента в който работели вкъщи през зимните месеци. В картината на Вермеер нагревателят за крайници седи пред плочка, изобразяваща бога на любовта Купидон и неговата стрела на желанието. Тази композиция от знаци има характерно значение за холандската аудитория от XVII-ти век. В жанровите картини нагревателите за крайници символизират похотта, тъй като възпламеняват долните елементи на тялото. Те постоянно били изобразявани в композиция с други евфемистични предмети като празни кани, с цел да показват половата потребност на доячките и прислужничките.

В картината на Вермеер участват знаците на пристрастеността, само че всичко останало подсказва честността на дамата: тя гледа настрана от нас, тялото й е забулено в тежки облекла и е обърната настрана от знаците на благоразположението и към домашните си отговорности.

3. Везните в „ Жена, държаща везни “ (1662-64)

Jan Vermeer " Woman Holding a Balance, " 1554
— Olga Tuleninova
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР