Изкуството е един голям урок за искреността. Истинският художник винаги

...
Изкуството е един голям урок за искреността. Истинският художник винаги
Коментари Харесай

Арт Галерия Le Papillon представя изложбата на Христо Христов „Преминаващи фигури“

" Изкуството е един огромен урок за искреността. Истинският художник постоянно изобразява това, което мисли, и не се опасява да смаже съществуващите правила. По този метод той учи на откровеност себеподобните си. " - Огюст Роден

С огромно наслаждение и чест от 13-ти май до 9-ти юни 2021 година Арт Галерия Le Papillon показва творчеството на надарения и обичан варненски ваятел и художник Христо Христов с последните си енигматични фигури изпълнени в бронз и цвят.

Христо Христов е създател, чийто творби се трансфораха в неотменна част от непрекъснатата експозиция на изложба Папийон. А независимите му изложения, реализирани от време на време в изложбената зала на галерията се радват на извънреден триумф както измежду феновете на актуалното изкуство в България, по този начин и провокират интерес и в задгранични колекционери.

Признат като един от най-хубавите български скулптори с достоверен различим жанр, той е не по-малко скъп в последните години за прелестната си асоциативна нереална живопис, разкриваща цветните пластове на душата на създател, превзет от формата и нейната линия. Типичния за създателя жанр да се показва с неотстъпчивост, преплетена с енигматични изчистени облици, знаци, кодове и релефи превзема и задграничната аудитория в сполучливите си представяния в Германия, Чехия, Австрия, Франция, Полша и потвърждава, че творчеството му не се лимитира с локалното, а среща естетическото схващане и обич на хора от разнообразни националности и култури.

Изкуството на Христо Христов е със мощно изразен присъщ почерк, енигматично и многопластово. То носи свободата на линията, когато става дума за рисунка, комплицирани, постоянно приглушени цветове, положени многослойно, когато гледаме живописта му и мощна сила, пристрастеност, вградена в стилизираната форма с препратки към древността, когато се допираме до скулптурата му.

То е монументално - като метод на изложение, експресивно и изрично - като цвят, комбинация, послания, постоянно балансиращо неотстъпчивост и деликатност в изчистването на линиите и формата. Основното, от което се вълнува създателят е фигурата и нейното обръщение като философия, история, която е ловко загатната в стилизирания облик и присъщата му плетеница от релефи.

В скулптурата му придвижването, гъвкавостта и решителността са едни от първите чувства, които се провокират у фена. Повлиян от натоварените с информация и история релефи от древността, само че и от чисто християнските обичаи, създателят основава знакови облици и кодове, посредством които разпознаваме детайли от това завещание в интерпретацията на съответната тематика, а също и в избора на образно-пластичния език при основаването на скулптурните или живописни произведения.

Изложбата може да бъде забелязана до 09-ти юни 2021 г . в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12 и може да бъде прегледана както в изложбения салон на галерията, по този начин и на уеб страницата

Изложбата е част от „ Годишна стратегия за изложбена и събитийна активност на Арт Галерия Папийон ", подкрепена от Национален фонд „ Култура " към Министерство на Културата и е подкрепена от азбучник, в който са поместени всички последни произведения на Христо Христов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР