Изкуственият интелект като творец навлиза във все повече територии, съобщи

...
Изкуственият интелект като творец навлиза във все повече територии, съобщи
Коментари Харесай

Доц. д-р Мариана Тодорова: Творецът изкуствен интелект навлиза във все повече територии

Изкуственият разсъдък като създател навлиза във от ден на ден територии, заяви в предаването " Сценарий от бъдещето " на Радио " Фокус " доцент доктор Мариана Тодорова, учен-футуролог от Българска академия на науките. По думите и, още преди Chat Gpt 3,5 е имало много сполучливи опити и даже реализации на планове, в които изкуственият разсъдък е завладял изкуството - най-много литературата, драматургията, образното изкуство. " Само това, което изисква пърформанс - спектакъл танци, все още не е изцяло завладяно, въпреки че има планове, в които изкуственият разсъдък подкрепя хореографите да измислят нови придвижвания ", сподели Тодорова.

Тя даде образец с босненската група Дубиоза, които още преди две години са наели като атракция музикант барабанист, който е робот, подпомаган от изкуствен интелект.

" Интересно е, че още през 2018 година едно от най-престижните издателства за научна литература Спрингер издаде история на литиево-йониевата батерия като написа, че това е книга напълно създадена от изкуствен интелект. След това в Гардиън излезе публикация " Робот написа цялата публикация, хора уплашени ли сте към този момент ",  а изпод имаше изречение, което споделя, че хората трябва да продължават това, в което са най-хубави, а той ще седи на последния ред и ще им разрешава да вършат тези неща. Но с Chat Gpt 3,5 ерата се появиха доста детски книжки, направени с ясни и харесвани от децата сюжети. Най-популярната брошура, която беше направена е " Розовият делфин ". Тя е качена в Амазон и много създатели се облагодетелстваха и печелат добре от това, защото няма авторски права ", добави Мариана Тодорова.

Тя даде още образци, като план, изработен за 250-годишнината на Бах, при който изкуственият разсъдък е довършил 10-тата му симфония. Композиторът е бил оставил единствено щрихи от тази симфония, а изкуственият разсъдък е завършил мелодията.

Според Тодорова към този момент има много опити да се тества музика, генерират се мелодии и по този метод музиката би могла да бъде напълно завладяна, не единствено поп, а и класическата. 

Изкуствен разсъдък към този момент основава всевъзможни уеб сайтове и блогове по описателно наличие, или противоположното. Това е територия, в която настава настойчиво. А неналичието на авторски права я прави уязвима и доста се възползват и го представят като личен артикул. 

" Edmond De Belamy " е първата продадена на търг картина, основана от изкуствен интелект. Създаден е портрет на духовник от 18 век. Направени са били 9 такива. Художествени критици са избрали най-сполучливия и са продали картината за 450 000 $. Това е през 2018 година и това е първата картина, основана от изкуствен разсъдък.

Dalle-Midjourney-дизайн графика пък се употребява много сполучливо в анимацията. С този дизайн се правят невъобразими неща. По тази причина стачкуват и сценаристи, и аниматори в Холивуд, виждат закани за себе си. Много добър е и може да замести дизайнерските процеси за по-комерсиални неща, описа още доц. доктор Мариана Тодорова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР