Изкуственият интелект (ИИ) може да бъде обучен да вижда детайли,

...
Изкуственият интелект (ИИ) може да бъде обучен да вижда детайли,
Коментари Харесай

Изкуствен интелект откри нещо необичайно в шедьовър на Рафаело

Изкуственият разсъдък (ИИ) може да бъде подготвен да вижда елементи, които убягват на човешкото око. Наскоро невронна мрежа с изкуствен интелект разпознава нещо извънредно в едно лице в картина на Рафаело: то в действителност не е нарисувано от него.

Става дума за лицето на Свети Йосиф, което се вижда в горния ляв ъгъл на картината, известна като „ Мадона каузи Роза “ (или Мадоната с розата).

Учените в действителност от дълго време спорят дали картината е оригинал на Рафаело или не. Въпреки че са нужни разнообразни доказателства, с цел да се стигне до дефинитивно умозаключение за произхода на обещано произведение на изкуството, нов способ за разбор, основан на ИИ логаритъм, застана на страната на тези, които считат, че най-малко някои от щрихите са дело на различен художник.

Raffaello, Madonna della Rosa (1518-1520) Musée del Prado Madrid
— Martine G. (@MGenevet)
Изследователи от Обединеното кралство и Съединени американски щати създадоха персонализиран логаритъм за разбор въз основа на творбите, за които знаем, че са резултат от четката на италианския занаятчия.

„ Чрез изчерпателен разбор на характерностите, ние използвахме фотоси на достоверни картини на Рафаело, с цел да обучим компютъра да разпознава стила му допустимо най-детайлно - от щрихите, цветовата палитра, сенките и всеки различен аспект на работата му “, сподели математикът и компютърен академик Хасан Угайл от университета в Брадфорд във Англия.

„ Компютърът вижда доста по-задълбочено от човешкото око - до микроскопично равнище. “

За да бъде подготвен изкуственият разсъдък нормално са нужни голям набор от образци - нещо, което не постоянно е налично, изключително когато става въпрос за творчеството на един художник. В този случай екипът модифицирал авансово подготвен модел, създаден от Microscoft, наречена ResNet50, съчетана с обичайната техника за машинно образование, наречена Support Vector Machine.

По-рано било потвърдено, че методът има равнище на акуратност от 98 %, когато става въпрос за идентифициране на картини на Рафаело. Обикновено се тренира върху цели картини, само че тук екипът изискал да прегледа и обособените лица.

Докато Мадоната, Младенеца и Свети Йоан се удостоверява, че са основани от ръката на Рафаел, това не е казусът със Свети Йосиф. Изследователите означават, че в предходни диспути по отношение на достоверността на картината, лицето на Свети Йосиф се е считало за по-малко добре направено от останалите.

„ Когато тествахме „ Мадона каузи Роза “ като цяло, резултатите не бяха безапелационни “, сподели Угаил.



„ След това тествахме обособените елементи и лицето на Свети Йосиф беше несъмнено от ИИ, като евентуално неизрисувано от Рафаело, до момента в който другите три са позитивно негово дело. “

Джулио Романо, един от учениците на Рафаело, може да е виновен за четвъртото лице, само че това никога не е несъмнено. Това е още един образец за това по какъв начин модерната технология, разкрива тайните на класическите картини – този път това е ИИ.

„ Мадона каузи Роза “ е рисувана върху платно в годините 1518-1520, считат специалистите. В средата на 1800 година критиците на изкуството почнали да подозират, че Рафаело може да не е нарисувал всички от приписаните му картини.

Сега тези съмнения съвсем сигурно са се оказали верни. Изследователският екип зад изследването желае да подчертае, че този ИИ ще оказва помощ на специалистите по изкуство и в бъдеще, само че няма да ги замести.

„ Това не е случай на ИИ, който лишава работните места на хората “, споделя Угаил. „ Процесът на засвидетелствуване на произхода на обещано произведение на изкуството включва разглеждане на доста аспекти като пигменти, положение на картината и по този начин нататък. “

„ Този тип програмен продукт обаче може да се употребява като един потребен инструмент за подкрепяне на процеса. “

Изследването е оповестено в.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР