Изкуственият интелект (ИИ) бързо трансформира индустриите - от самоуправляващите се

...
Изкуственият интелект (ИИ) бързо трансформира индустриите - от самоуправляващите се
Коментари Харесай

ИИ навлиза в производството на бира

Изкуственият разсъдък (ИИ) бързо трансформира промишленостите - от самоуправляващите се коли до автоматизираното обслужване на клиенти. Сега учените са разкрили метод да употребяват ИИ, с цел да създадат бирата по-добра, и то не каква да е бира, а белгийската.


Историята идва от белгийския университет KU Leuven и професор Кевин Верстрепен. Верстрепен има вяра, че изкуственият разсъдък може да бъде мощен инструмент за пивоварите. Той изяснява, че бирата има стотици ароматни молекули, които въздействат на метода, по който хората възприемат усета и аромата ѝ, съобщи " Гардиън ".

Тези молекули взаимодействат между тях, тъй че усетът на бирата зависи от всички налични молекули.

ИИ може да ни помогне да разберем тези взаимоотношения и да предвидим по какъв начин ще се усети усетът на избрана композиция от ароматни молекули на бирата. Така че на процедура изкуственият разсъдък няма да поеме производството, а ще го усъвършенства.

" Бирата - както множеството хранителни артикули - съдържа стотици разнообразни ароматни молекули, които се долавят от езика и носа ни, а по-късно мозъкът ни ги интегрира в една картина ", споделя Верстрепен. " Съединенията обаче взаимодействат между тях, тъй че методът, по който възприемаме едно от тях, зависи и от концентрациите на останалите. "

За задачите на изследването на ИИ са оценени над 250 белгийски бири от разнообразни стилове, в това число плодови бири, западнофландърски ейлове, блондове и даже безалкохолни бири, общо 22 разнообразни стила.

Всяка бира е подробно проучена - проучва се наличието на алкохол, сладостта и повече от 200 ароматни съставки. За да разберем по какъв начин тези химикали се отразяват на усета, специфичен екип от 16 дегустатори прекара три години в дегустация на всяка бира за 50 разнообразни вкусови аспекта като наслада, мъка и киселинност.

Проучването не свършва дотук. Те са присъединили действителни отзиви на потребителите, като са анализирали 180 000 онлайн отзива от RateBeer.

След като изследването на изкуствения разсъдък завършило, откривателите открили, че даже дребни корекции в химическия състав на бирата могат да премислят нейния усет.

Едно от забавните открития, които Верстрепен прави, е, че някои съединения, които преди са били считани за неприятни, в действителност се оказват мечтани в по-малки количества, изключително когато са съчетани с други характерни усети.

На базата на събраните данни екипът построява модели с изкуствен интелект, които плануват какъв ще бъде усетът на бирата. Те даже са работили върху прогнозирането на оценката на бирата въз основа на нейния състав.

Със събраните резултати, дружно с изводите на ИИ, те се концентрираха върху подобряването на комерсиалната бира. След това тестваха тези модели, като прибавиха дребни количества характерни химикали (като млечна киселина и глицерол) към съществуваща бира въз основа на предложенията на ИИ.

Когато резултатите бяха получени, те бяха повече от позитивни, което значи, че ИИ може да усъвършенства усета на бирата. Както алкохолните, по този начин и безалкохолните версии получиха по-високи оценки във всички значими категории.

Какво значи това за промишлеността за произвеждане на бира? За съответното изследване са употребявани единствено висококачествени търговски бири, само че Верстрепен твърди, че тези модели на изкуствен интелект могат да се употребяват най-добре за възстановяване на безалкохолните бири.

Професорът приключи с бележката, че производителите на бира не би трябвало да се тормозят, защото умеенето за подготвяне на бира остава най-важното в процеса, облекчавайки мозъците на пивоварите, които считат, че ИИ идва за тяхната бира. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР