Изкуственият интелект (AI) ще замени много работни места. Това е

...
Изкуственият интелект (AI) ще замени много работни места. Това е
Коментари Харесай

IBM очаква да замени 30% от служителите си с AI

Изкуственият разсъдък (AI) ще размени доста работни места. Това е реалност, който към този момент не се оспорва, само че като че ли се чака да стартира да се случва в далечно бъдеще.

Според изпълнителния шеф на IBM Арвинд Кришна, процесът ще е много по-бърз. В изявление за Bloomberg той разгласи, че чака до 5 години AI да размени 30% от чиновниците на компанията, които не са ориентирани към работа с клиенти. Той обаче прецизира, че това няма да докара до всеобщи съкращения.

" Бих споделил, че сега имаме към 26 000 такива функции. Искаме нашата компания да пораства. За да пораства, логиката е, че броят на тези функции ще се усилва, само че в действителност, той няма да се усилва, а ще се резервира същият ", споделя Кришна.

Това значи, че отсега нататък IBM ще назначава все по-малко нови чиновници. Компанията чака вместо това най-вече да подменя напусналите. Според Кришна терзанията, че милиони хора ще останат без работа, не са основателни.

" Казусът не се изчерпва с това, че някои работни места ще изчезнат. Броят на работни места в обслужването на клиенти, писането на код, в бизнес процесите, в създаването на AI и други сфери ще се усили толкоз доста, че ще компенсира загубата тук-там в други сфери. Това е естеството на технологиите към този момент 250 години - взимат от едни сфери, само че дават повече в други и работната ръка се реалокира в тях ", изяснява Кришна.

Все отново той предвижда, че в дълготраен проект и финансовите анализатори и обслужващите клиенти също могат да бъдат сменени от AI. Според него изкуственият разсъдък ще навлезе доста и в превоза, производството, опазването на здравето, медиите. Това ще понижи потребността от избран брой личен състав.

Кришна чака AI да се насочи първо към вътрешните процеси на фирмите. " Има доста работа в офисите, която е рутинна и се потваря. Тя може да бъде автоматизирана от AI и чакам това да е главният развой през идващото десетилетие ", предвижда шефът на IBM.  Той счита, че за по-сложните процеси, ще са нужни хора още много време.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР