Изкуствен интелект вече може да проследи кораби-призраци. Технологията е разработена

...
Изкуствен интелект вече може да проследи кораби-призраци. Технологията е разработена
Коментари Харесай

Изкуствен интелект лови кораби-призраци

Изкуствен разсъдък към този момент може да наблюдава кораби-призраци. Технологията е създадена за битка против противозаконния лов на риба, който възлиза на към 25 милиарда $ годишно и при него жертва са многочислени застрашени типове, като даже има случаи на кораби хванати с поробени членове на екипажа.
Прочетете още
" Въпреки възходящото внимание към казуса, държавните управления към момента не са подхванали задоволително дейности " споделя Рашид Сумайла, икономист в компетентност " Океани и риболовство " в Университета " Британска Колумбия ", Ванкувър. 

През февруари 2019 година 60-метровият южнокорейски рибарски транспортен съд " Oyang 77 " е навлезнал в аржентински води, разгръщайки  ловните си мрежи, вследствие на което изтегля повече от 140 тона хек, склон и калмари. Според аржентински чиновници корабът не е имал позволение да лови риба в тези води, и с цел да избегнат локализиране екипажът е изключил бордовия GPS сигнал, който изпраща точното местонахождение на кораба до морските управляващи. Но бреговата защита залавя " Oyang 77 ", конфискува улова и унищожaва мрежите му.



Сега научни откриватели употребяват изкуствен интелект, с цел да оказват помощ на управляващите по-лесно да дешифрират какво могат да вършат кораби като " Oyang 77 ", когато изчезнат от проследяващите системи. Изполването на изкуствения разсъдък към този момент е част от тактиката на голям брой организации, занимаващи се с предварителна защита на незаконен лов на риба.

За да се предотвратят конфликти сред плавателни съдове, интернационалните закони задълважат  по-големите лодки и кораби да имат бордови GPS системи, които излъчват местоположението им. Тези сигнали, които са част от системата за автоматизирана идентификация (AIS), се излъчват в действително време на уеб страници за по-лесно навигиране в намерено море. За откривателите, записите и придвижванията на съдовете в действително време оказват помощ за ранното разкриване на незаконен лов на риба. Например множеството кораби плават в една посока, с цел да слагат дълга линия от куки със примамка, след което ще се върнат назад, с цел да изтеглят улова. Корабите, преследващи риба звук вършат кръгови патерни, опасвайки пасажите с мрежа. Изследователи, анализиращи тези модели, са основали световни карти на комерсиалния лов на риба показващи, че кораби постоянно ловят допълнително от половината от международните океани. 


Но от време на време проследяващите сигнали замлъкват, което прави корабите невидими за други лодки и за откривателите. Това може да е резултат от неприятен сателитен банкет, или механически проблеми с устройствата. Друг път, подозират откривателите, капитаните деактивират устройствата, с цел да избегнат локализацията.

Възможно ли е да се разграничат техническите проблеми от незаконните действия?

„ Изглежда като в действителност назрял проблем “, споделя Хедър Уелч, тримерен еколог от Калифорнийския университет в Санта Круз. „ И голям подобен за справяне. “ За да създадат това, Уелч и сътрудниците му се обърнаха към тип изкуствен интелект, който е в положение да „ научава ” моделите на придвижване на съдовете и сигналите им. Тези компютърни стратегии могат да осмислят големи количества данни, като да вземем за пример милиардите локации на AIS, съхранявани в обществените бази данни. 

Първо, откривателите разпознават проблеми, които ясно наподобяват като съзнателно деактивиране на GPS сигнал, да вземем за пример когато сигналът ненадейно се изключи и по-късно се включи още веднъж с цялостна мощ. Те също по този начин откриха образци, при които казусът на пръв взор наподобява механически, включвайки отслабващ и пресеклив сигнал. Тези образци помогат на образованието на стратегиите с изкуствен интелект да разпознават кораби, които се пробват да се скрият от проследяващите системи.

 

Анализът откри, че сред 2017 и 2019 година има повече от 55 000 случая, в които наподобява, че екипажът съзнателно е изключил своите GPS системи. Сумарно, 5269 кораба са изчезнали за към 5 милиона часа по време на лов на риба, оповестява екипът към Science Advances. Някои изчезват за дни или даже седмици. „ Някои плавателни съдове просто „ изчезват ” в намерено море, заобикаляйки отговорност “, споделя съавторът на проучването Тайлър Клавел, анализатор на данни в Global Fishing Watch, екологична организация с нестопанска цел. Новият способ „ е метод за запълване на слепи петна “, прибавя той. " Буквално. "  

Голяма част от тази активност е съсредоточена в райони, за които е известно, че постоянно протича противозаконен лов на риба, като да вземем за пример северозападния Тихи океан. Други горещи точки включват богатите риболовни зони край Аржентина и Западна Африка, където кораби ловят без позволение. Изследователите също по този начин откриха, че доста риболовни съдове деактивират своите сигнали, когато се доближават до хладилни товарни кораби, за да трансферират товара и да не бъдат хванати на пристанищата.

Прамод Ганапатиражу, съветник по правоприлагането в региона на рибарството, назовава проучването „ отлична работа “, защото анализът демонстрира съдовете на коя страна е най-вероятно да изключат своите AIS сигнали. „ Подробностите за местата, часовете и корабите ще оказват помощ на крайбрежните страни да подхващат дейности против хипотетичните противозаконни действия ” споделя Ганапатиражу. 

Не всяко укриване е закононарушение. Друга гореща точка на „ скрити ” кораби е във водите край Аляска, където корабите на Съединени американски щати са задължени да имат сигнал, който не може да бъде изключен и е забележим единствено за управляващите. „ Това значи, че тези съдове не могат да се скрият от правоприлагащите органи, тъй че евентуално не ловят нелегално ” - твърди Уелч. Вместо това те евентуално изключват своите AIS системи, тъй че съперниците да не могат да ги последват до положителни места за лов на риба, отбелязва тя. В други региони като Източна Африка корабите може да крият местонахождението си за отбягване от пирати.

През последните 3 години Global Fishing Watch споделя своите AIS разбори с бреговата защита на Съединени американски щати, с цел да им помогне да възнамерява патрули в Северния Пасифик, което в следствие усили броя на оголен незаконен лов на риба. Те също по този начин създават изчерпателен инструмент, с цел да оказват помощ на пристанищните управляващи да приоритизират кои риболовни кораби да инспектират. „ Кораб с изключен  сигнал  в морето  е  намек, че може да лови нелегално ” споделя Клавел.

 

„ Проследяването на риболовни кораби посредством AIS може да помогне за понижаване на разноските по време на правоприлагането ” отбелязва Сумаила.

Но за развитите страни е по-лесно да ползват закона, като изпращат патрулни кораби да залавят нарушителите, до момента в който по-бедните страни не престават да страдат от противозаконния лов на риба. „ Ключът е  да превърнем противозаконния лов на риба в недоходоносен, като увеличим риска от задържане и съществено наказване ” споделя той.

През 2019 година да вземем за пример индонезийското министерство на риболова взриви кораби, употребявани при противозаконен лов на риба.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР