Изкуствен интелект, програмиране, боравене с данни… това ще са най-актуалните

...
Изкуствен интелект, програмиране, боравене с данни… това ще са най-актуалните
Коментари Харесай

7 най-търсени технически умения през 2021


Изкуствен разсъдък, програмиране, боравене с данни… това ще са най-актуалните умения
(снимка: CC0 Public Domain)

Сега, когато фирмите вършат своите първи крачки оттатък „ главното обучение ” в областта на изкуствения разсъдък, ръководителите на ИТ отдели търсят хора с опит в консолидираното на изкуствен интелект (ИИ) с други технологии като автоматиката. Експертизата в боравене с машинно самообразование също ще бъде доста търсена, защото фирмите вкарват в производствата си от ден на ден логаритми, изискващи непрекъснати грижи и зареждане с данни.

Много от търсените софтуерни умения през днешния ден ще останат настоящи и през 2021 година, споделя Лия Белски, основен корпоративен шеф в Coursera. Това включва изкуствен интелект, програмиране на Python и боравене с данни, отбелязва. Лия предвижда, че това, което ще се промени доста, е кой учи софтуерни умения и по какъв начин ги учи.

Ето взор към уменията, които ще бъдат най-търсени през 2021 година:

Боравене с облачни архитектури

Осъзнаването на преимуществата на облачните технологии докара до такава степен, че фирмите не търсят планове от вида „ вземам и трансферирам в облака ”, а построяват своите артикули и услуги в облачните архитектури. Поради тази причина експертизата в облачните технологии и така наречен контейнери ще бъде по-търсена през 2021 година, съгласно Картик Нараян, световен водач по облачни технологии в Accenture. Това, съгласно експертите, ще изискват разнообразни равнища на образование и сертификация.

Киберсигурност в облака

Тъй като повече бизнес действия минават към облака, проблемите със сигурността нарастват и се трансформират. Джон Клей, шеф на връзките за световни закани в Trend Micro, споделя, че бързият ритъм на миграция към облака затруднява организациите да намерят експерти по сигурността, които да могат да интегрират в своя DevOps екип, с цел да подсигуряват, че сигурността е замислена от началото на всеки заоблачен план. „ През 2021 година чакаме внезапно увеличение на търсенето на софтуерни експерти, които имат неповторим набор от умения, обхващащи както DevOps, по този начин и дейностите по сигурността ”, споделя той.

Изкуствен разсъдък и автоматика

Изкуственият разсъдък минава от така наречен „ ранна фаза ” на въвеждане към по-масово потребление. Това значи, че фирмите ще се нуждаят от чиновници, които могат да управляват по-сложни планове за ИИ. Том Кланси, вицепрезидент по образование в UiPath, предвижда, че уменията за автоматизация и изкуствен интелект ще стават все по-важни за триумфа в работата.

„ Неотдавнашно изследване, което направихме, откри, че 70% от ръководителите на равнище „ C ” в огромни организации изискват чиновниците да имат умения в областта на автоматиката и изкуствения разсъдък ”, споделя той. Проучването на UiPath е открило и още нещо значимо: съществуването на сходни умения води до повишение на бизнес продуктивността, надлежно до по-голяма задоволеност на чиновниците и усъвършенствано кариерно развиване.

Изкуствен разсъдък и обработка на натурален език

Обработката на натурален език е различен набор от умения по отношение на изкуствения разсъдък, който ще бъде издирван през идната година, съгласно специалиста на Dialpad Дан О’Конъл. Dialpad е компания за облачни връзки, профилирана в конференциите и подобряването на гласовия разбор. О’Конъл споделя, че компании като Dialpad търсят експерти с опит в технологиите за речево различаване и ОЕЕ.

Според експерта, в идната фаза на развиване на инструментите за изкуствен интелект ще се развиват на практика планове като да вземем за пример идентифициране на описи със задания, които произтичат от извършени срещи онлайн, и търсене в записи на гласови диалози.

Оперативни умения в машинното самообразование

Според Ананд Рао, световен началник на дейностите в областта на изкуствения разсъдък в PwC, различен симптом за прекосяване на ИИ към повсеместност е възходящата потребност от оперативни гении в поддръжка на планове за машинно образование. В идеалния сюжет учените построяват моделите на данни и ги предават на екип от инженери, които да внедрят моделите и да ги поддържат. Тази нова категория работа ще обгръща боравене с данни и DevOps за машинно образование. Това значи, че плановете за ML ще се нуждаят от учени по данни, аналитици и инженери, които да ръководят индустриалната работа.

Продуктов управител – постоянно настоящо

Някой би трябвало „ движи ” всички тези облачни и ИИ планове, което значи, че уменията за ръководство на производството ще бъдат по-важни от всеки път. Джордж Абът, продуктов началник в Capital One, споделя, че въпросните умения са сериозна нужда за всички огромни софтуерни компании. За да отговори на тази потребност, самата Capital One е почнала вътрешен „ продуктов лицей ”, с цел да образова повече от 800 продуктови мениджъри в компанията.

„ Малокодови ” похвати

През последните няколко месеца бързо набраха скорост инструментите за основаване на програмен продукт с. така наречен „ малко писане на код ” – „ малокодови ”. Те не изискват задълбочени знания в програмни езици, с тях всеки от малко малко механически образован човек може елементарно и бързо да сътвори нови стратегии, които да оказват помощ на бизнеса му. Това нормално касае дребни и междинни компании.

Стефани Луис, старши шеф на стратегиите за общността на разработчиците в Pegasystems, споделя, че има доста благоприятни условия за нахлуване на пазара на малокодови решения. Развитието на тези системи би нараснало нуждата от ангажиране на по-широка бизнес и софтуерна общественост и фокусиране на вниманието върху за това по какъв начин малокодовият метод към построяването на програмен продукт може да бъде потребен.

„ Не е належащо да сте компютърен експерт, с цел да можете да вършите тази работа ”, споделя тя. Ще се търсят хора, които схващат и правят оценка силата на технологиите и които са любопитни и подготвени да отделят време за учене. „ Не ни е нужен толкоз набор от умения, колкото подобаващ метод на мислене ”.

Не-технологични умения

Леон Адато, началник на SolarWinds, също споделя, че най-важните умения през 2021 година няма да са безусловно софтуерно насочени. „ 2021 година ще изисква от ИТ експертите да имат мъдрост, самообладание, устойчивост и добре развито възприятие за комизъм ”, споделя той. „ Наред с това от тях ще се чака да могат бързо да пренареждат целите си, без да губят време да се безпокоят за времето, прекарано в работа по предходната задача ”.

Джейми Коукли, вицепрезидент по човешките запаси във компанията за ИТ поддръжка Electric, споделя, че креативен настроените и отзивчивите хора през днешния ден са по-ценни. Не е нужно да имат механически умения – такива умения се учат; по-важното е хората да са любопитни и любознателни, да желаят да се учат, да поддържат връзка и да работят с хора.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР