Изкуствен интелект, който се използва за „избистряне“ на снимки с

...
Изкуствен интелект, който се използва за „избистряне“ на снимки с
Коментари Харесай

Расови предразсъдъци: Изкуствен интелект направи Барак Обама бял

Изкуствен разсъдък, който се употребява за „ избистряне “ на фотоси с неприятно качество сподели вградени расови предубеждения, откакто направи някогашния американски президент Барак Обама бял. Това илюстрира надълбоко вкоренените склонности при направата и работата с изкуствен интелект, написа „ Уайърд “.

Как работи?

Използваният програмен продукт носи името „ ПУЛС “ и употребява техника на мащабиране, с цел да усъвършенства качеството на изображения. Визуално наподобява като добре познатите резултати от Холивуд на „ доближаване и избистряне “, само че работи по радикално друг метод.

За да трансформира една пикселизирана фотография в такава с високо качество, логаритъмът употребява изкуствен интелект, с цел да „ запълни празнините “ в информацията. При подаване на начален кадър с неприятно качество, изчислителните му процеси основават напълно ново лице, което – в случай че бъде пикселизирано, наподобява като истинския подаден кадър.
Бизнес с подправени хора: Изкуствен разсъдък основава реалистични човешки лица (СНИМКИ) Материал, оповестен във „ Вашингтон пост “, разкрива какъв брой постоянно се употребяват несъществуващи хора в всекидневието ни
„ ПУЛС “ употребява технология на „ ЕНВИДИА “ с името StyleGAN, която е добре позната в софтуерния свят. Същите логаритми се употребяват от уеб сайтове като ThisPersonDoesNotExist.com, който генерира фотоси на несъществуващи хора.

„ ПУЛС “ употребява тази технология, с цел да си „ показва “ по какъв начин биха изглеждали хората на пикселизираните фотоси.

Заложени расови предубеждения?

Експериментът със фотография на Барак Обама не е единственият, който дава сходен резултат.

В „ Туитър “ програмист разгласява резултатите от своя лична фотография, такава на брачната половинка си и една на американския конгресмен Александа Окасио-Кортез.

An image of @BarackObama getting upsampled into a white guy is floating around because it illustrates racial bias in #MachineLearning. Just in case you think it isn't real, it is, I got the code working locally. Here is me, and here is @AOC. pic.twitter.com/kvL3pwwWe1
— Robert Osazuwa Ness (@osazuwa) June 20, 2020
Той повтаря това и със фотография на актрисата от азиатски генезис Луси Лиу.

This is @LucyLiu pic.twitter.com/DRWyyoS8tP
— Robert Osazuwa Ness (@osazuwa) June 20, 2020
На образците ясно се вижда по какъв начин и в четирите случая логаритъмът трансформира пикселизираната фотография в облик по-близък до този на човек с европеидни бели черти.

Създателите на „ ПУЛС “ признаха, че получените резултати по-често водят до фотоси на хора с европеидни черти и бял цвят на кожата.

„ Този фатализъм на „ ПУЛС “ може да се дължи на първичните данни, заложени в StyleGAN, върху които е квалифициран логаритъмът. Може и да има друга причина, за която не знаем “, написа един от основателите.

Това е постоянно срещан проблем в света на изкуствения разсъдък и лицевото различаване. Повечето такива логаритми се тестват върху информация за съответна демографска група – най-често бели мъже. И когато програмата попадне на фотография на човек с друг цвят на кожата или жена, тя не може да се оправи толкоз добре.
Изкуствен разсъдък накара Франк Синатра да запее ария на Бритни Спиърс (ВИДЕО) Алгоритъмът сполучливо съчетал гласа на артиста с текста на поп дивата, като резултатът е впечатляващ и стряскащ по едно и също време
Според ученият Дебора Раджи, която изследва изкуствен интелект, това се дължи на общественото неравноправие. „ Съществуването на хора с друг цвят на кожата и тяхното неприлагане към сходни данни сподели неналичието на многообразие измежду хората, които строят сходни системи “, споделя тя и показва, че софтуерният свят всеобщо е доминиран от бели мъже.

Случаят със фотографията на Барак Обама илюстрира проблеми с предразсъдъците, които излизът отвън употребяваните данни и логаритми, споделя още тя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР